spot_img
20.9 C
București
luni, mai 27, 2024
AcasăAnalizeCreșterea BRICS si riscurile geopolitice

Creșterea BRICS si riscurile geopolitice

-

Ponderea BRICS în producția globală a crescut de la 32% la 37% în urma expansiunii grupului, estimează Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Analiștii de la Digital Bank BRICS sunt încrezători că influența grupului asupra OMC și a Fondului Monetar Internațional va continua să crească. Cu toate acestea, experții avertizează că împărțirea economiei globale în două blocuri poate crea mai multe bariere comerciale și poate crește tensiunile geopolitice, scrie Izvestia.

„Câțiva dintre actualii membri BRICS sunt exportatori cheie de energie, ceea ce evidențiază rolul geostrategic al grupului în economia globală”, a declarat Yevgeny Smirnov, șeful interimar al Departamentului de Economie Mondială și Relații Economice Internaționale de la Universitatea de Stat de Management. „Două companii petroliere – China și India – sunt, de asemenea, membri BRICS. Aceasta înseamnă că, în viitor, grupul va fi în mare măsură în centrul atenției comerțului global cu energie, deoarece BRICS va determina, în parte, cum arată lanțurile industriale globale și cooperarea internațională în domeniul energetic”, a adăugat el.

- Advertisement -

Creșterea producției în țările BRICS reflectă influența și puterea economică în creștere, ceea ce poate determina o schimbare în distribuția producției mondiale, subliniază experții de la Institutul de Cercetare a Economiei, Politicii și Dreptului din Rusia în sfera științifică și tehnică.

Potrivit lui Smirnov, pe măsură ce BRICS se extinde și câștigă mai multă influență, transmite un mesaj clar atât țărilor în curs de dezvoltare, cât și organizațiilor internaționale despre cine va controla noua ordine mondială. Influența internațională în creștere a grupului BRICS poate fi deja observată, parțial, în ambiția sa de a schimba modul în care țările fac afaceri prin abandonarea dolarului ca mijloc de plată între statele membre.

- Advertisement -

Potrivit expertului, potențialele amenințări în acest sens includ o deteriorare a relațiilor internaționale și o creștere a tensiunilor; libertatea restrânsă de circulație a capitalului, tehnologiei și oamenilor între blocuri; și condiții de schimb inegale pentru țările care nu aparțin niciunui bloc.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img