spot_img
23.3 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăArmataCrește bugetul Apărării cu 16%: 5 MILIARDE DE EURO

Crește bugetul Apărării cu 16%: 5 MILIARDE DE EURO

-

Guvernul liberal alocă o sumă record pentru Apărare, în 2020: aproape 5 miliarde de euro, din care aproape 34% sunt destinați înzestrării cu echipament militar, merg la MApN. În mod real, în 2020 România ar atinge pentru prima oară cele 2 procente alocate Apărării, țintă asumată la NATO, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

România este unul dintre cele câteva state NATO care face parte din așa-numitul „club 2%” al celor care alocă acest procent din PIB pentru Apărare. Este un obiectiv asumat de România de mai mulți ani, însă în termeni reali, execuția bugetară nu a atins niciodată acest deziderat, pentru care parteneri strategici precum SUA militează intens în cadrul NATO, americanii fiind cei care duc „greul” financiar al Alianței, alocând în jur de 3,5% din PIB pentru armată.

Bugetul pe care guvernul Ludovic Orban își angajează luni răspunderea în fața Parlamentului alocă o sumă record pentru Ministerul Apărării Naționale (MApN): 23,7 miliarde de lei, adică aproape 5 miliarde de euro. Raportat la un PIB pe 2020 estimat la 1.129 de miliarde de lei, cât este estimat de Comisia Națională de Prognoză, acest lucru ar însemna o alocare de circa 2,1% din PIB pentru Apărare. Față de anul precedent, guvernul PNL crește cu 16% bugetul MApN.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...