Primarul Ciucu are obligația să spună dacă firma consilierei lui Orban i-a cerut 500.000 de euro pe luminițele de Crăciun din acest an. Firma a montat luminițele de anul trecut și are contracte de zeci de milioane de euro cu primăriile și alte instituții publice. Consiliera lui Orban este fiica unui fost parlamentar PNL, a ocupat poziții cheie în stat și acum candidează la Parlament, pe lista PNL Giurgiu, scrie Narcisa Iorga pe facebook.
CE SUSȚINE NARCISA IORGA:
Pentru că primarul Ciucu nu a produs nici până acum vreo dovadă care să mă contrazică, doar a jignit, s-a victimizat și a încercat să ne ia de proști cu niște poze, am cerut Primăriei Sector 6, conform legii privind liberul acces la informațiile de interes public, să-mi pună la dispoziție ofertele pe care le-a primit pentru iluminatul festiv de Crăciun din acest an, să spună concret dacă firma EURO-AUDIT SERVICE SRL a făcut o ofertă cu valoarea de 500.000 de euro pentru luminițe și dacă Primăria a purtat negocieri cu mai multe firme pe acest subiect. Am cerut, de asemenea, și contractul cadru, precum și facturile aferente acestuia, pe care Ciprian Ciucu le-a aruncat pe Facebook într-o formă imposibil de analizat. Din ce se vede în pozele lui Ciucu, contractul cadru este pentru iluminatul public, nu pentru luminițele de Crăciun de anul trecut, despre care vorbeam eu. Deci, maculatură pentru creduli. Am cerut toate facturile, nu doar pe cele patru, din 2017 până în ianuarie 2020, pe care le-a pozat Ciucu și le-a pus trunchiat pe Facebook și am cerut precizarea serviciilor pentru care au fost achitate, pentru a vedea dacă obiectul contractului și serviciile prestate au legătură cu iluminatul festiv sau doar cel public stradal, așa cum se vede în fotografiile lui Ciucu. Deci, vorbim pe documente. Am trimis cereri cu privire la iluminatul festiv către toate primăriile de sector, asta în plus față de Ciucu, ca să nu se simtă prost.Banii pentru ”grădinițe, creșe sau străzi” s-au dus la firma EURO-AUDIT SERVICE SRL, a consilierei lui Orban
Firma a fost înființată în 2010, avându-le acționare pe soția și fiica parlamentarului Vasile Horga, trecut de la PRM (senator 2000 – 2004) la PNL (deputat 2012 – 2016). Cum a ajuns Vasile Horga în Parlament, când USL era la putere, cum au început să sară banii în firma fiicei, care preluase 99,99% din acțiuni, crescând ca Făt Frumos de la 6 contracte, din care trei încredințări directe, în 2012 la 40, în 2013. Evoluția firmei a fost una spectaculoasă, ajungând rapid la contracte de 20 de milioane de euro pe an, după cum reiese din declarația de interese a tatălui, de pe site-ul Parlamentului (din care redau doar un fragment, fiind mult prea vastă).Fiica parlamentarului, Gabriela Horga, nu doar că era o patroană foarte tânără și de mare succes, dar era și cadru didactic universitar la două facultăți, plus că a deținut funcții importante în statul român, USL fiind rampa ei de lansare. Până acum, când are 35 de ani, Gabriela Horga a fost consilier personal al lui Daniel Chițoiu, atât când era ministrul Economiei, precum și când era parlamentar, care o preluase de la Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. După plecarea lui Chițoiu, Gabriela Horga a devenit director de cabinet al lui Gelu Ștefan Diaconu, când acesta era secretar de stat, pe care l-a urmat și la ANAF, unde a ocupat aceeași funcție de director de cabinet. Horga figurează și ca speaker la Aspen Institute, organism bine asociat intereselor SIE. A fost membru în consiliile de administrație sau în comisiile de supraveghere ori de privatizare ale unor companii precum GDF Suez Energy România, Romaero SA, Eximbank SA, Hidroelecrica SA, Nuclearelectrica și Electrica SA, cea din urmă fiind una dintre companiile preferate pentru contractele firmei lui Horga. Toate aceste informații sunt publice. Gabriela Horga mi-a precizat că a fost doar la Eximbank, unde a funcționat o singură lună, iar la Romaero, timp de 6 luni, remunerația fiind de 47 lei/pe lună.
Acum ocupă funcția de secretar de stat în Cancelaria Primului Ministru. Ca orice femeie inteligentă, Gabriela Horga și-a depus declarația de interese la zece zile după ce a ieșit din acționariatul firmei EURO-AUDIT SERVICE SRL, așa încât să nu fie obligată să declare veniturile din contractele pe bani publici ale companiei. Soțul ei este director al firmei. Conform declarației de avere, dividendele pe care le-a încasat anul trecut sunt în valoare de 2 milioane de lei, ceea ce ne poate da o dimensiune a profitului firmei, plus vreo 20.000 lei de la Engie, fără să spună în ce calitate. Am găsit însă informația că a fost administrator al companiei Engie până la data de 25.05.2020, deci la cinci luni după ce devenise consiliera lui Orban.După o succintă verificare, firma Gabrielei Horga a încheiat contracte numai anul trecut și doar pentru iluminatul festiv de Crăciun, în valoare de 40 milioane de lei, din care aproape 1,5 milioane numai cu Primăria Sibiu. Alte primării: Slatina, Medgidia, Cernavodă ș.a. Deci, după socotelile primarului Ciucu, asta ar însemna bani cu care el ar fi putut construi cam 80 de creșe, 80 de grădinițe sau ar fi putut asfalta 80 de străzi. El a făcut socoteala asta, nu eu.Aici începe circul lui Ciucu.
Orbit de imagine, fără prea multă experiență cu presa reală, alta decât cea care aplaudă orice mărgică și total lipsit de tact, ca să nu mai amintesc de răbdare, Ciprian Ciucu a lansat declarația ca un ”leocoplast” că nu mai oferă bucurie de Crăciun celor care, în micimea lor, așteptau niște luminițe într-un ”amărât de parc”, ca să-l citez pe primarul în funcție. Unde arată lipsa de tact? Atunci când spune că i s-a propus anul acesta iluminat festiv scump (500.000 de euro) și urât, fiind la fel ca acela de anul trecut. De unde deducem că firma care a instalat anul trecut ornamentele de Crăciun, i le-a propus și anul acesta tot pe cele de anul trecut, dar la un preț de patru – cinci ori mai mare. De pe site-ul de licitații publice SEAP, am aflat că firma Gabrielei Horga, consiliera lui Orban, a încasat anul trecut 500.000 de lei, nu 500.000 de euro, pentru iluminatul festiv din Parcul Drumul Taberei.
Am căutat și alte contracte cu obiectul principal cod CPV 39298500-2 Ornamente încheiate de Primăria Sector 6 și nu am găsit. Aici s-a enervat domnul Ciucu, încercând disperat să-și acopere cu țipete greșeala. Acum, are obligația să răspundă ce oferte a primit și de la cine, de ce nu a găsit soluții mai ieftine. Eu nu am făcut decât să reacționez la atitudinea lui exagerat de agresivă și absolut inexplicabilă. Nu am niciun alt interes, asta ca să fie clar și lui Ciucu, și altora. Niciun interes!
Am văzut și interviul pe care l-a dat Ciucu, ieri, la Newsweek. Nicio dovadă. Ba mai mult, s-a afundat în eroare, spunând că nu e treaba sectorului să asigure iluminat public, ci a Primăriei Capitalei, că lumea poate să stea și doar cu balcoanele împodobite, că și-așa, nici nu ies pe stradă anul ăsta, și nici nu stau în centru. Adică, asta e! Părea mulțumit de impactul pozitiv pe care îl are decizia lui și a folosit ocazia pentru a se victimiza că e atacat pe rețelele sociale pentru că deranjează interese. În ceea ce mă privește, nu am nicio agendă ascunsă, nu am niciun interes la nicio primărie, nici PSD, nici PNL, nici USR, de nicio culoare, cu niciun contract, nimic – nimic. Poate i se pare straniu, dar nu toată lumea funcționează ca el, după agendele altora. Nu am avut nicio intenție să-l atac.
L-am întrebat cât se poate de elegant cum explică diferența dintre realitatea de 500.000 lei reprezentată de valoarea contractului de anul trecut și cei 500.000 de euro din declarația lui. Pentru că nu-și poate ține nervii în frâu, a pornit o cascadă de jigniri la adresa mea, ceea ce mi-a ridicat mari semne de întrebare cu privire la acest contract și am început să caut informații. Spre ghinionul lui, am găsit! Acum să răspundă ca un funcționar public, să lase isteriile, că la mine nu țin! Aștept răspuns urgent din partea Primăriei.P.S. La cinci ore după publicarea acestei postări, m-a sunat Gabriela Horga. M-a rugat să fac precizarea că ”firma părinților” ei nu a primit banii de la Primăria Sibiu, care a reziliat ilegal contractul existent și acum pe SEAP, că a câștigat în instanță un proces, au depus la Primărie ornamentele și tot nu primesc banii. Acum sunt din nou în instanță. Spun și aici ce i-am spus și doamnei la telefon: contractul a fost câștigat legal, conform deciziei instanței, există pe SEAP, deci, mai devreme sau mai târziu va fi plătit. Am întrebat-o dacă a făcut vreo ofertă de 500.000 de euro sau mai puțin pentru iluminatul festiv din acest an în sectorul 6. Mi-a spus că nu știe. Bine, atunci, așteptăm Primăria să răspundă.P.S.2: La ora 20.30, am primit și de la firma Euro Audit un răspuns, pe care îl redau aici: ”Firma nu a făcut nicio oferta anul acesta, nu i s-a solicitat acest lucru și nu a avut vreodată un contract cadru. A câștigat anul trecut o procedură publică, la prețul cel mai mic, un contract în valoare de 530.000 lei. De la Sibiu a încasat 0 lei. La Sibiu, a participat în decembrie 2018, nu s-a încheiat contract decât după ce a câștigat în două instanțe. Contractul s-a atribuit în urma deciziei Curții de Apel, în 2019. Ulterior atribuirii, la scurt după livrare, la mai puțin de o lună, i-a fost reziliat contractul, fără absolut nicio plată, deși costurile existau. Ceea ce s-a livrat a stat peste un an în depozitul Primăriei, fiind stocuri blocate acolo, deci nu numai ca nu a fost efectuată vreo plată, dar a avut tot ceea ce trebuia livrat blocat în depozitele lor. De atunci firma și primăria sunt în procese în urma rezilierii, în primul rând pentru anularea unui certificat constatator negativ care se emite firmei în cazul unei astfel de rezilieri. Prețul contractului nu se va plăti nici dacă vor câștiga definitiv pentru că acțiunea de judecată se referă doar la certificatul constatator, ulterior putând fi cerută repunerea în contract, nu plata direct. Doar în cazul în care vor putea demonstra prejudicii cauzate activității firmei ulterior, se poate discuta de vreo încasare a firmei,ceea ce acum nu este cazul.”De la Primăria sector 6, am primit număr de înregistrare a cererii, însoțit de următorul răspuns: ”Revenim cu răspunsurile îndată cele vom primi de la departamentele de specialitate.”Așteptăm!
În atenția redacției Flux24.ro,
Pentru o corectă informare a opiniei publice, vă rog să publicați următorul drept la replică.
Ca urmare a articolului cu titlul “Crăciunița din cabinetul lui Orban”, publicat sub semnătura Redacției în ziua de 21 noiembrie a.c., fac următoarele precizări:În prezent nu sunt proprietar al firmei EURO-AUDIT SERVICE SRL, așa cum în mod eronat este scris chiar în primul paragraf și insinuat în titlul articolului. Am cedat acțiunile încă din luna ianuarie a acestui an, înainte să fiu numită secretar de stat în Guvern. Țin să subliniez că nu sunt în incompatibilitate sau în conflict de interese nici din punct de vedere legal, nici moral.
O altă informație incorectă și neverificată temeinic se referă la faptul că aș fi fost membru în mai multe consilii de administrație sau de supraveghere ale unor companii de stat. Nimic mai fals. Am fost membru doar pentru o lună de zile în CIFGA a Eximbank, iar remunerația cuvenită pentru acea perioadă (2012) este trecută în declarația mea de avere. Timp de aproximativ 6 luni, tot în 2012, am avut calitatea de membru în C.A Romaero, cu o indemnizație de 47 de lei/lună. Nu am fost vreodată membru în consiile de administratie ale: Electrica SA (sau filialele acesteia), Nuclearelectrica sau Hidroelectrica, lucru ce poate fi ușor verificat în baza de date publică a Registrului Comerțului.
În prezent, nu sunt membru în nici un consiliu de administrație. Menționez că nici un reprezentant al redacției dumneavoastră nu m-a contactat pentru a-mi cere un punct de vedere înainte de publicarea materialului. Chiar dacă mare parte din text este preluat din postarea jurnalistei Narcisa Iorga de pe pagina sa de Facebook, consider că aveați obligația deontologică să verificați faptele și să obțineți o reacție de la persoana vizată în articol înainte de a publica. Vă rog să preluați acest drept la replică ca parte în articolul inițial.
Gabriela Horga, Secretar de stat la Cancelaria Prim-ministrului
Lector univ. dr. Maria-Gabriela HORGA
În atenția redacției Flux24.ro,
Pentru o corectă informare a opiniei publice, vă rugăm să publicați următorul drept la replică.
Ca urmare a articolului cu titlul “Crăciunița din cabinetul lui Orban”, publicat sub semnătura Redacției în ziua de 21 noiembrie a.c., sunt împuternicit să fac următoarele precizări:
Firma EURO-AUDIT SERVICE SRL la care faceți referire în articol nu aparține doamnei Gabriela Horga, secretar de stat în Guvernul României, așa cum greșit reiese chiar din primul paragraf. Doamna Horga nu mai este acționar al firmei începând cu 22 ianuarie 2020 când și-a cesionat părțile sociale. Anterior acestei date, Gabriela Horga nu a avut nici o atribuție în administrare și nu a participat nici direct, nici indirect la conducerea și administrarea activității firmei.
Legat de presupusa ofertă pe care compania noastră ar fi făcut-o primăriei sectorului 6 pentru iluminatul stradal decorativ în perioada sărbătorilor de iarnă de anul acesta contra unei sume de 500 de mii de euro, subliniem că sunt doar alegații, presupuneri de natură să ne aducă prejudicii de imagine pentru care ne rezervăm dreptul să solicităm despăgubiri.
În fapt, societatea noastră nu a prezentat nici o ofertă anul acesta și nici nu i-a fost solicitată. Subliniem că NU avem contract cadru încheiat cu Primăria sectorului 6, așa cum s-ar putea deduce din articol. Singura relație de natură comercială pe care am avut-o cu instituția la care faceți referire a fost în 2019, când am câștigat licitația pentru realizarea iluminatului festiv de Crăciun, montarea și ulterior demontarea cu personal și utilaje specializate. Valoarea estimată a contractului a fost de 605.270 lei fără TVA. La procedura electronică s-au prezentat două societăți, iar in urma celor patru clarificări, societatea noastră a fost declarată câștigătoare cu prețul cel mic, de 530.950 lei.
Licitația a fost anunțată prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și poate fi verificată cu ușurință de orice cetățean.
De altfel, primarul sectorului 6, domnul Ciprian Ciucu, a venit cu precizări foarte clare în acest caz și a publicat atât contractul cadru la care anterior a făcut referire, dar și facturile emise de societatea respectivă. Se vede foarte clar din aceste documente că este vorba de o cu totul alta firmă decât a noastră. Documentele pot fi consultate la linkul următor:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159243518884203&id=561619202
Menționez de asemenea că articolul abundă în date eronate care induc în eroare opinia publică. Afirmația referitoare la faptul că firma noastră ar avea contracte de milioane de euro cu primăriile și cu alte instituții publice nu este reală. Activitatea de iluminat festiv de Crăciun reprezintă doar 15-20% din cifra totală de afaceri a societății noastre. Anul trecut, această cifră a fost de 15.762.619 lei, potrivit datelor de la Anaf la care de asemenea are acces orice instituție de presă din România.
Toate contractele companiei în decursul anilor de activitate au fost câștigate prin competiție publică în concordanță cu legea achizițiilor publice, prin procedurile transparente organizate prin sistemul de achiziții electronice, criteriul de atribuire fiind ”prețul cel mai mic”. Multe dintre aceste proceduri sunt câștigate în urma contestațiilor, inclusiv în cadrul instanțelor de judecată.
EURO-AUDIT SERVICE SRL este o societate comercială transparentă, care nu face politică, drept pentru care dezavuăm orice încercare de a ne atrage în eventuale jocuri electorale sau vendete de partid.
Subliniez că nici un reprezentant al companiei noastre nu a fost contactat pentru a oferi un punct de vedere înainte de publicarea articolului. Cunoaștem și apreciem rolul mass-media în societate, însă considerăm că jurnaliștii nu trebuie să abdice de la principiile deontologice și să verifice faptele înainte de a le prezenta.
Vă rog să preluați acest drept la replică ca parte în articolul inițial.
ALEXANDRU CARLIG ADMINISTRATOR EURO AUDIT SERVICE