spot_img
6.5 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăAnalizeCozonacul, cu 30% mai scump de Sărbători

Cozonacul, cu 30% mai scump de Sărbători

-

Prețurile la alimente au crescut deja cu 15-20% și nu se vor opri prea curând. O spune la RFI România preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, Dragoş Frumosu.

- Reclama -

Dragoș Frumosu: Este foarte adevărat că prețurile unor produse alimentare au crescut deja. Era normal după ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani. Plecăm de la seceta de anul trecut, care a condus la creștere prețurilor la cereale și la furaje și nutrețuri. Asta înseamnă panificație, produse de panificație și creșterea animalelor. 

- Advertisement -

La creșterea animalelor, în afară de carne mergem la ouă, lapte, produse lactate, subprodusele date de animalele din ferme. 
Pe de altă parte e pandemia datorită căreia în multe țări din Europa, dar și la nivel mondial, s-a făcut o protecție pentru populația proprie din punct de vedere al alimentație. 

Alimentele sunt produse strategice în fiecare țară. Atunci, apare o ofertă mai mică pe fondul aceleiași cereri, astfel e o cerere mai mare. Iar acum a venit valul creșterii prețurilor la energie electrică, gaze și combustibil. În România se mai adaugă și deprecierea cursului valutar. Pentru că importăm alimente și pe anumite zone multă materie primă, era firesc. Au crescut prețurile cam 5% – 7% la lapte și produse lactate. Au crescut prețurile cam cu 15% – 20% la produsele de panificație. 

- Advertisement -

Au crescut prețurile la uleiul de floarea soarelui cu 20% – 21%. Deocamdată m-aș opri aici cu creșterile de prețuri.
 Dacă discutăm de aceeași perioadă față de anul trecut, chiar și la carnea de pasăre au crescut prețurile cam cu 10%, dar raportat la lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut. Ce urmează? 

Urmează creștere de prețuri în continuare. Spre exemplu în panificație, unde energia electrică joacă un rol important, sunt situații în care se fac prețuri cam la două zile. Nu zic zilnic ca să nu exagerez. 

Pe de o parte se fac niște prețuri evident în creștere vis-a-vis de ceea ce se întâmplă, ținând cont de faptul că prețul la făină, pornind de la cereale, a crescut. Și se fac niște prețuri luând în calcul și puterea de cumpărare scăzută a românilor. Iar pe de altă parte se fac prețuri atât de des și de teama de a nu greși în calcule și de a înregistra la sfârșit de lună pierderi. 

Este un haos total pentru că sistemul de creștere a prețurilor pe zona energetică nu a fost rezolvat și soluționat de niciun fel. Sunt în continuare bâlbe. Vedem că sunt unii producători și distribuitori de energie electrică care ne învață cum să face economii pe perioada următoare. 

Nu discută nicio clipă despre aceste creșteri, de plafonare sau despre alte măsuri pe care statul a promis că le va lua. Este un haos total. În continuare prețurile vor crește la panificație. Ne așteptăm ca în perioada sărbătorilor de iarnă, a Crăciunului să cumpărăm cozonac cu 25% – 30% mai scump față de aceeași perioadă a anului trecut sau față de perioada sărbătorilor de Paște. 

Va crește prețul la carnea de pasăre. Va crește prețul la carnea de pasăre. Din cunoștințele mele într-o primă fază va fi o creștere de 10%. Va crește prețul la carnea de porc. 

O dată cu deprecierea cursului valutar și de ceea ce se întâmplă la nivel mondial, ținând cont de faptul că astăzi China este cel mai mare crescător de porci și cel mai mare consumator de carne de porc, joacă un rol determinant pe piața mondială din punct de vedere al cărnii de porc și nu numai, dar ne referim la mâncare, prețurile vor crește. 

Spre exemplu, în urmă cu câteva luni, când în Germania peste porcină africană a făcut ravagii, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp, au exportat carne de porc în România sau noi am importat carne de porc din Germania, la un preț sub prețul cărnii de porc la poarta fermei. Acest lucru a băgat mult mai mult în colaps fermele din România.  

Reporter: Dumneavoastră vorbiți despre o creștere de prețuri. Mai poate fi ea stopată cumva? Spuneați de problema cu prețul la energie, unde există o degringoladă. Mai poate fi stopat?

DF: Din punctul meu de vedere în momentul de față nu. La panificație influența în prețuri a tuturor celor prezentate mai devreme este de cam 60%. La carnea de pasăre este cam tot la fel. În condițiile astea, dacă prețurile la energie electrică, gaze și chiar și la combustibil, pentru că discutăm de transport, nu au fost plafonate și nu s-a luat încă o măsură mi-e greu să cred.

Vedem că încă nu este nimic concret ca să știe fiecare cum aplică, ce primește, cum primește. Indiferent de măsurile care se vor lua ele vor fi până cel târziu în luna martie, până depășim această iarnă. Ori, în condițiile astea, ce să facem? Creștem prețurile acum ca să nu pierdem și în ianuarie, când vânzările vor fi mai reduse. 

Pentru că e după sărbători, când lumea se aprovizionează mai mult, mai rămâne, mai de la țară, te mai duci pe acasă, te gospodărești, îți mai aduci alimente de acolo, vânzările alimentelor în luna ianuarie scad în general. 

Atunci ce faci? Reduci prețurile în ianuarie și februarie și le crești din nou în martie? Din punctul meu de vedere este greu de crezut că se mai poate reveni. Să știți că cred că pe asta se și mizează vis-a-vis de întârzierea măsurilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img