Home ALEGERI 2020 Cosmin Popescu, candidatul PSD la șefia CJ Gorj: Este foarte greu să...

Cosmin Popescu, candidatul PSD la șefia CJ Gorj: Este foarte greu să câștigi încrederea unui om. Ori, asta o faci cam greu în 30 de zile de campanie. Numărul mare de voturi este un rezultat a ceea ce ai făcut de-a lungul timpului

0

Campaniile electorale… De obicei, sunt acele perioade pline de activități trase parcă la indigo după un model învechit, în care toți candidații, fie că vorbim de fețe noi, apărute în peisajul mioritic, fie că vorbim de persoane deja cunoscute, iubesc electoratul. Îi vedem zâmbind pe afișe, în spatele unor sloganuri în care ni se promit de toate sau ni se spune cât de mult țin ei la acest județ. În toată această pleiadă de promisiuni și afecțiune cu iz electoral, vedem ceva atipic: Cosmin Mihai Popescu, președintele în exercițiu al Consiliului Județean Gorj, candidat din partea Partidului Social Democrat Gorj pentru un nou mandat, care ne spune, simplu „Alături de tine!”. Discutăm, astăzi, cu domnia sa despre ideea acestui slogan, despre ce înseamnă, de fapt, să fii alături de oameni, despre ce a făcut în acest mandat și despre planurile pe care le are pentru următorii patru ani.

Reporter: „Domnule Cosmin Popescu, începem cu o întrebare simplă, pentru că am observat că acesta este trendul campaniei dumneavoastră: de ce ați ales ca mesaj «Alături de tine!»?”

Cosmin Popescu: „Sincer, nu a fost neapărat vorba de o alegere, ci mai mult de o sinteză a ceea ce sunt, atât ca om cât și ca politician și ca președinte al Consiliului Județean. Am mai spus lucrul acesta și îl repet: «Alături de tine!» nu este doar un simplu slogan, este felul meu de a fi. Așa m-am comportat de când am intrat în politică. Am fost și sunt alături de cetățenii acestui județ, de comunitățile locale și de primarii care au crezut și cred în mine și în noi, în PSD”.

Rep.: „Să înțeleg că, deși pare un mesaj simplu, în spatele lui se află ceva mult mai complex? Vă întreb asta pentru că am observat că mesajul a fost preluat și de ceilalți candidați PSD din județ”

C.P.:„Da, și credeți-mă că nu a fost vorba de vreo impunere. Atunci când am explicat de ce vreau să transmit acest mesaj cetățenilor din Gorj, toată lumea a înțeles că, deși este campanie, nu trebuie să ne comportăm ca atare. Adică să batem din poartă în poartă și să facem promisiuni…”.

Rep: „Concret, ce le-ați explicat ca să îi convingeți?”

C.P.: „Am dat exemple, sunt mai convingătoare decât explicațiile (n.r.: zâmbește)”.

Rep: „Am înțeles…”

C.P.: „Da, este mult mai eficient așa. Oamenilor trebuie să le dai un exemplu, ca să te urmeze. V-am vorbit mai devreme despre încrederea în mine, ca președinte al Consiliului Județean și în noi, în PSD. Aici nu discutăm doar despre primari partidului nostru, ci despre toți, indiferent de culoarea politică. Toată lumea trebuie să înțeleagă că, dacă vrei să faci ceva pentru oamenii din comuna sau orașul tău, trebuie să depășești barierele politice și să ai încredere în omul cu care vorbești și la care ceri sprijin”.

Rep: „Și ați reușit să îi faceți pe primari să le depășească? Adică să nu vă refuze pentru că sunteți de la PSD iar ei, de la alt partid? Știm că se poartă astfel de refuzuri, fără a ține cont de implicații..”

C.P.: „Vă dați seama că nu a fost ușor. Lucrurile cel mai greu de făcut sunt să schimbi mentalitatea și să câștigi încrederea cuiva. Dar, dacă te implici și ajuți sincer și necondiționat, reușești. În cazul meu și a primarilor din județ, repet, indiferent de culoarea politică, această încredere s-a materializat, în cei patru ani de mandat, în proiecte pentru fiecare comună din Gorj, fie că vorbim de alimentări cu apă, rețele de canalizare, infrastructură școlară, drumuri locale și, nu în ultimul rând, sănătate, educație, drumuri județene și cultură. Asta înseamnă, din punctul meu de vedere, să îți pese de oameni și de problemele lor, asta înseamnă să fii alături de ei”.

Rep: „Observ că folosiți foarte des cuvântul «încredere». Până la urmă, asta urmărește orice candidat în campanie, să câștige încrederea electoratului?”

C.P.: „Sincer, nu, nu cred. În multe cazuri, este vorba despre altceva… Să adune cât mai multe voturi, să-și facă notorietate…”.

Rep: „Și nu e același lucru?”

C.P.: „Sunt lucruri total diferite. V-am spus mai devreme că este foarte greu să câștigi încrederea unui om. Ori, asta o faci cam greu în 30 de zile de campanie. Numărul mare de voturi este un rezultat a ceea ce ai făcut de-a lungul timpului, nu un scop. Eu n-am urmărit niciodată să adun voturi. Pentru că asta ar fi însemnat să fac ce face toată lumea: să iau ochii oamenilor cu promisiuni cât mai spectaculoase, mai de impact, să rămână alegătorul cu gura căscată”.

Rep.: „Vorbiți din perspectiva unui candidat care are un mandat la activ. Ceilalți nu au același, să zicem, confort… Până la urmă, trebuie să spună ceva spectaculos, cu care să îi atragă, nu?”

C.P.: „Vorbesc din perspectiva unui om care își respectă electoratul și consideră că oamenii sunt suficient de inteligenți încât să facă diferența între o promisiune electorală și asumarea unui obiectiv concret, realizabil. Să vă dau un exemplu: în mandatul meu actual, Consiliul Județean Gorj a reușit, din fonduri proprii, din fonduri europene nerambursabile sau din bani de la bugetul de stat să reabiliteze aproximativ 230 de kilometri de drum județean. Majoritatea lucrărilor sunt încheiate, unele sunt în curs de finalizare. Vorbim de un sfert din totalul drumurilor județene din Gorj. Știți ce obiectiv mi-am asumat pentru mandatul următor, pentru infrastructură rutieră? Minim 200 de kilometri”.

Rep.: „Adică mai puțin decât ați făcut deja? Poate fi considerat un semn de slăbiciune…”

C.P.: „Același lucru mi l-au spus și cei din echipa de campanie. Colegul meu, domnul Cristinel Rujan, candidat pe lista PSD la Consiliul Județean, chiar mă întreba dacă e bine să îmi asum mai puțin decât am făcut. Dar haideți să ne gândim puțin: cum ar fi mai bine pentru mine și oameni? Să le promit că reabilitez 300 de kilometri? Aș fi putut, până la urmă, dacă am reușit atât, pot și mai mult, nu? Și dacă nu reușesc? Nu știm ce va fi în următorii patru ani. Poate condițiile nu mai sunt aceleași, poate va fi mai greu, iar eu rămân cu o promisiune electorală, o minciună, dacă vreți, pentru care oamenii îmi vor bate obrazul peste patru ani. Eu știu sigur în acest moment că avem și putem găsi resursele financiare pentru a reabilita cel puțin 200 de kilometri de drum județean. Pe asta sunt sigur, asta îmi asum. Pentru mai mult, da, dacă vom găsi finanțare, fiți siguri că o vom folosi”.

Rep.: Să înțeleg că nu vă place să promiteți. Cumva atipic pentru un candidat…

C.P.: „Aș spune mai degrabă că ar trebui să fie ceva normal, nu ceva atipic. Repet, haideți să nu mai tratăm electoratul ca și când nu ar ști să facă diferența între o promisiune electorală și un obiectiv concret. Eu am mers, inclusiv în programul meu de campanie, «Alături de tine», pe același principiu: să ne asumăm, în sectorul sanitar, în infrastructură, în educație și cultură, obiective pe care le putem realiza, pentru care suntem siguri că avem bani, chiar dacă, la prima vedere, acestea nu sunt la fel de spectaculoase ca ale altora”.

Rep.: „Vă referiți, de exemplu,  la construcția unui spital nou?”

C.P.: „Printre altele… Dar, da, dacă tot ați deschis subiectul, aș vrea să lămurim și acest aspect. În primul rând, să știți că această idee nu este apărută acum, în campanie. Ba mai mult, noi, la Consiliul Județean Gorj, am făcut demersurile necesare la Ministerul Sănătății și la Ministerul Fondurilor Europene, ca să vedem dacă un astfel de proiect este fezabil. Am trimis adrese în care le solicitam să ne spună dacă în viitorul Program Național de Sănătate vor fi incluse linii de finanțare pentru construcția de spitale noi în subordinea UAT-urilor județene sau nu. Iar solicitare a fost trimisă cu mențiunea că vrem să alocăm, prin Hotărâre de consiliu, bani de la bugetul județului pentru întocmirea studiului de fezabilitate și a proiectul tehnic”.

Rep.: „Adică ați vrut să știți dacă are rost sau nu să cheltuiți banii…”

C.P.: „Da, exact! Vă dați seama că este vorba de niște sume destul de mari, pe care nu le putem arunca pentru ceva despre care nu știm dacă va putea fi implementat. Cum spuneam și mai devreme, nu ne putem stabili niște obiective pentru care nu știm dacă există sau nu sursă de finanțare”

Rep.: Și? Ați primit vreun răspuns?

C.P.: „Să fim serioși… (n.r.: zâmbește). Suntem în campanie și, oricât de mult ne-am feri de chestiunile tipice în această perioadă, o astfel de veste, fie bună, fie rea, ar fi fost făcută deja publică și, bineînțeles, exploatată de fiecare tabără politică în parte. Nu, din păcate nu avem nici un răspuns, drept pentru care, până vom vedea ceva negru pe alb, rămân la ideea că trebuie să ne axăm pe lucrurile concrete, nu pe ceva care va fi sa nu va fi”.

Rep.: „Bun, și atunci, ce este de făcut? Sănătatea este, mai ales acum, cel mai sensibil subiect…”

C.P.: „Sănătatea este un subiect sensibil tot timpul, nu doar acum. Da, poate în ultimele luni, atenția a fost îndreptată, mai mult decât de obicei, spre sistemul sanitar, însă nu cred că aceasta este abordarea corectă. Oamenii au în permanență nevoie de îngrijire medicală, de condiții bune în spital, de tratamente corespunzătoare. Consiliul Județean Gorj a investit, în ultimii patru ani, peste 12 milioane de euro numai din fonduri nerambursabile la Spitalul Județean, pentru modernizări și reabilitări de secții, aparatură medicală și, recent, pentru echipamentele necesare gestionării crizei COVID-19. Pentru viitorul apropiat, adică până la finele anului viitor, vom înființa trei compartimente noi dar extrem de importante: chirurgie spinală, chirurgie vasculară și neurochirurgie. Până iar până în 2022 ne-am asumat să înființăm și o nouă secție, de radioterapie pentru pacienții oncologici. Pentru toate acestea, vom aloca bani din bugetul propriu”.

Rep.: Ce spuneați și mai devreme, vă asumați obiective pe care sunteți sigur că le puteți face…

C.P.: „Da, eu cred că este mai corect așa, atât pentru noi cât și pentru oamenii care au nevoie de servicii medicale și nu numai. Ca o completare, domnul doctor Bogdan Niculescu, candidat pe lista PSD la Consiliul Județean, a spus, cred că public, la o emisiune, că toți ne-am bucura să avem un spital nou dar, până se va înființa, hai să vedem ce facem cu cel pe care îl avem. Mai mult, chiar dacă ar fi gata cel nou în 7-8 ani de acum încolo, cum se susține, la actualul spital ce facem? Trimitem oamenii bolnavi acasă și le spunem să revină în 2027? Eu cred că este mai important să ne axăm, în primul rând, pe modernizarea și extinderea Spitalului Județean”

Rep.: „Vorbiți de extinderea spitalului. Vă referiți la o construcție nouă?”

C.P.: „Da, este un proiect mai complex, care vizează construirea unui corp nou de clădire la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, la spitalul 700, cum îl știe toată lumea. Clădirea va fi integrată cu structura existentă, astfel încât să menținem și, totodată, să îmbunătățim, acolo unde este cazul, circuitele existente. Proiectul este de anvergură, astfel că are un termen de finalizare mai îndepărtat, în 2027. Mai mult, fiind vorba de costuri de aproximativ 150 de milioane de lei, putem să îl implementăm doar cu fonduri europene. Pe partea de modernizare a spitalului mai avem însă extinderea actualei Unități de Primiri Urgențe, pe strada Tudor Vladimirescu. Este vorba tot de un corp nou de clădire, unde vor fi amenajate saloane de urgență, cu tot echipamentul necesar, dar costurile implementării sunt undeva la 8,5 milioane de lei, astfel că și termenul de finalizare este mai apropiat, în 2023. Ar mai fi aici de precizat, pe parte de infrastructură, sistemul de balizaj și iluminat al heliportului, pe care îl vom face din bugetul propriu anul viitor”

Rep.: „Din ce am văzut, cu excepția extinderii spitalului, nu vorbiți despre proiecte pe termen foarte lung. Vă stabiliți obiective doar pentru câte un mandat de patru ani?”

C.P.: „Îmi stabilesc obiectivele pe care știu că le pot duce la îndeplinire și care, în timp, duc, în ansamblu, la dezvoltarea județului. În ultimul mandat, la Consiliul Județean Gorj am promovat foarte des această idee, că, dacă investim în sănătate, investim în infrastructură, investim în educație, în dezvoltarea antreprenorială și în tineret, investim în dezvoltarea județului. Dacă oamenii sunt mulțumiți că au un drum reabilitat, că au un spital unde se pot trata sau că le oferim copiilor și tinerilor accesul la educație de calitate și recreere, prin sprijinul acordat primăriilor sau prin Biblioteca Județeană ori Școala Populară de Artă, atunci sunt alături de mine, mă susțin și mă aleg pentru un nou mandat, ca să pot duce mai departe proiectele începute”.

Rep.: Cu alte cuvinte, aveți un proiect pe termen lung, dar este împărțit în obiective realizabile…

C.P.: „Exact! Trebuie să fii ancorat în realitățile cotidiene, să fii alături de oameni, aproape de ei, ca să înțelegi că nevoile lor nu au termen de soluționare peste patru, opt sau 12 ani de acum încolo. Trebuie să ne axăm pe lucrurile care contează în prezent, pentru că tot ce facem acum, are impact pe termen lung. Viitorul unui județ nu se construiește într-un mandat, dar bazele unei dezvoltări sănătoase și durabile pot fi puse, an de an, lună de lună, zi de zi. Pentru asta vii la serviciu”.

Rep.: „Vorbim, totuși, de o funcție, de președinte al Consiliului Județean… nu de un serviciu”

C.P.: „O funcție înseamnă doar să îi reprezinți pe cei care te-au ales. Eu îl văd ca pe un serviciu, la care vii în fiecare zi, la program, ca să lucrezi pentru cei care ți-au acordat încredere. Așa am considerat de-a lungul timpului și cred că și asta, pe lângă toate celelalte aspecte despre care am discutat, înseamnă să fii alături de oameni”.

Rep.: O ultimă întrebare, în ton cu ce ați spus adineauri: semnați condica la Consiliul Județean și după 27 septembrie?

C.P.: Da, cu siguranță da!

Comandat de: PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – ORGANIZAȚIA   PSD GORJ 

Realizat de FLUX 24 MEDIA COMMUNICATION SRL

CUI mandatar financiar:  21200019

Ad

Exit mobile version