„Un triumf pentru China” – aşa este considerată în paginile cotidianului francez Le Monde ancheta internaţională efectuată la Wuhan pentru identificarea modului în care a putut lua naştere Covid-19. Practic nu există nici o dovadă că vinovăţia ar fi de partea Chinei, iar în Franţa o altă anchetă pune în lumină faptul că virusul a fost prezent pe teritoriul Hexagonului mai devreme decît s-a crezut iniţial, transmite RFI.
Din echipa autorizată să inspecteze la Wuhan au făcut parte zece cercetători internaţionali desemnaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură, experţi ai Organizaţiei mondiale pentru sănătatea animalelor şi oameni de ştiinţă chinezi. Prima concluzie a raportului, de natură să le convină autorităţilor chineze, este că scenariul unui accident de laborator rămîne extrem de improbabil. O a doua concluzie, mediatizată în prezent intens în China, este posibila difuzare a virusului prin intermediul produselor congelate. Acest ultim scenariu implică şi posibilitatea ca virusul să fi ajuns în China din străinătate, prin produse prost congelate sau prost manipulate în cursul transportului. De fapt, anchetatorii enumeră în raportul lor mai degrabă ceea ce nu au reuşit să afle decît eventuale certitudini. Iar printre necunoscute se numără şi mecanismul prin care ar fi putut eventual trece virusul de la un animal la om.
„Comunicatul final al anchetei este un exerciţiu de echilibrism între ştiinţă şi diplomaţie, din care China iese cîştigătoare” – scrie Le Monde. Agenţiile de presă semnalează în context reacţia rapidă a Washington-ului faţă de aceste concluzii: noua administraţie democrată reproşează Chinei lipsa de transparenţă şi anunţă că va căuta adevărul cu ajutorul serviciilor americane de informaţii şi împreună cu partenerii Americii. Implicit, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt bănuiţi de americani că ar fi fost motivaţi, în ancheta lor, şi de alte „considerente” decît cele ştiinţifice.
O altă anchetă realizată în Franţa pare să adîncească misterul legat de apariţia acestui virus. Iniţial s-a crezut că virusul s-a răspîndit din piaţa de la Wuhan la începutul lunii decembrie în 2019. Ori, cercetători francezi demonstrează acum că în Franţa au fost internate încă din octombrie 2019 persoane prezentînd simptomele contaminării cu Covid-19. De fapt au fost reanalizate între timp sute de radiografii şi scanere realizate în mai multe spitale în toamna anului 2019 şi s-ar părea că pe data de 16 noiembrie la Colmar, în estul Franţei, a existat un bolnav avînd leziuni pulmonare de tipul celor provocate de Covid-19.
Aceste detalii figurează într-un articol publicat de un grup de cercetători francezi pe data de 6 februarie într-o revistă de specialitate, European Journal of Epidemiology. Profesorul francez Fabrice Carrat afirmă, cuvinte reluate de cotidianul Le Monde, că încă din noiembrie şi din decembrie 2019 nivelul de contaminări din Franţa era de un caz la o mie de persoane. Pînă acum se credea că primul caz de contaminare, confirmat printr-un test în Franţa, data de la sfîrşitul lunii decembrie 2019. Observaţiile cercetătorilor francezi confirmă oarecum şi ceea ce au afirmat deja, încă din noiembrie anul trecut, nişte cercetători italieni: şi anume că virusul era deja prezent în Europa înainte ca autorităţile chineze să anunţe, la începutul lunii decembrie 2019, prezenţa sa masivă la Wuhan şi în provincia chineză Hubei.