Premierul britanic, Boris Johnson, va prezida luni o reuniune de criză consacrată aprovizionării Regatului Unit după decizia mai multor ţări, printre care Franţa, de a suspenda legăturile lor din cauza noii tulpini de coronavirus considerată de Londra ca „scăpată de sub control”, notează AFP conform Agerpres.
Ca numeroase alte ţări europene, Franţa, vecinul imediat al Regatului Unit, a decis duminică să suspende pentru 48 de ore orice deplasări dinspre teritoriul britanic, după apariţia acestei variante de coronavirus care ar fi cu 70% mai contagioasă.
Decizia intervine după măsuri similare luate de Belgia, Olanda, Italia, Germania sau Irlanda, manifestare a sentimentului de îngrijorare care a cuprins Europa.
Astfel, portul Dover (sud-est), principalul port englez al Canalul Mânecii, a anunţat închiderea pentru trafic „până la noi ordine”.
Potrivit asociaţiei transporturilor rutiere britanice, circa 10.000 de camioane de mare tonaj tranzitează zilnic prin acest port.
Această închidere intervine într-un moment complet nepotrivit, pentru că porturile engleze cunosc în prezent un trafic masiv, cauzând uneori întârzieri şi blocaje rutiere pe drumurile spre port, numeroase firme pregătindu-se pentru ieşirea Regatului Unit din UE pe 31 decembrie seara.
Cu zece zile înainte de termen, negocierile comerciale post-Brexit din Londra şi Bruxelles nu s-au încheiat şi, în cazul unui eşec, introducerea de cote şi taxe vamale stârneşte temeri cu privire la aprovizionarea ţării.
„Ne aşteptăm la perturbări importante în zonă”, a scris pe Twitter ministrul transporturilor, Grant Shapps, adăugând că se lucrează la „măsuri de urgenţă” pentru a minimaliza impactul.
Noua tulpină de SARS-CoV-2 a determinat guvernul britanic să introducă de urgenţă măsuri de izolare duminică pentru 16 milioane de locuitori din Londra şi sud-estul Angliei, constrânşi să renunţe la vizitele de Crăciun.
„Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul şi singurul mod de a-l face este de a restricţiona contactele sociale”, a declarat duminică ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, pentru postul Sky News.
„Va fi greu să o ţinem sub control până când nu va fi implementat un vaccin”, a adăugat el, lăsând să se înţeleagă că restricţiile ar putea dura cel puţin „două luni”.
Regatul Unit, una din ţările cele mai grav afectate din Europa cu peste 67.000 de morţi şi un record de 36.000 de cazuri înregistrate duminică, a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii despre răspândirea mai rapidă a noi tulpini de coronavirus.