de Constantin Florin Durgheu, avocat
Cu toate că am criticat, critic și voi critica vehement USR, atât din cauza ideilor emanate de reprezentanții acestei formațiuni politice, precum și din cauza lipsei de profesionalism dovedite de către usr-iștii care au obținut mandatele de primar al Sectorului 1 și al Orașului Martir Timișoara, am fost profund indignat de faptul că Președintele Klaus Iohannis nu l-a invitat (nici) pe liderul USR la recepția de la 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni.
Până când USR va ajunge exact acolo unde îi este locul, respectiv la lada de gunoi a istoriei post decembriste, liderul acestui partid care are reprezentanți în Parlamentul României trebuia să fie pe lista invitaților la recepția de la 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni.
Dorind să-mi exprim printr-un articol dezaprobarea față de noua manifestare de vătaf a Președintelui Klaus Iohannis, am dorit ca, înaintea redactării articolului, să-i „iau pulsul” lui Dacian Cioloș, respectiv să văd cât de mult l-a afectat acest gest neelegant al locatarului de la Cotroceni.
Mânat de acest imbold am accesat, mărturisesc, pentru prima dată, pagina de Facebook a lui Dacian Cioloș.
Văzând postările pe care acesta le-a făcut pe 1 Decembrie am rămas pur și simplu stupefiat: în loc ca acest important (în opinia sa) lider politic să posteze mesaje pozitive cu prilejul acestei importante Sărbători Naționale, a ales să-și verse veninul împotriva colegei Laura Vicol care, în opinia lui, nu are ce căută în funcția de Președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților deoarece a asistat/reprezentat în dosare penale diverse persoane mai mult sau mai puțin controversate.
Acest atac vine la foarte puțin timp după ce un alt coleg, Robert Roșu, de-abia a fost eliberat din Penitenciarul Jilava unde își executa pedeapsa primită ca urmare a faptului că „a dat dovadă de prea multă elocință, motiv pentru care a intimidat membrii unei comisii și a folosit termeni sofisticați precum daune cominatorii”.
Cu alte cuvinte, colegul Robert Roșu a fost smuls din sânul minunatei sale familii și aruncat după gratii timp de 11 luni, exclusiv pentru că și-a exercitat profesia de avocat ?!?
Nici nu s-au stins reacțiile generate de eliberarea salutară din penitenciar a colegului Robert Roșu și constat cu stupoare faptul că avocații sunt înfierați și pentru faptul că au asigurat asistența/reprezentarea în dosare penale.
Din moment ce politica este de neconceput fără penali în funcții publice și avem atât de multe exemple ale nesocotirii, chiar de către Klaus Iohannis, a Referendumului pe care chiar el l-a provocat, cam cum ar putea fi imaginate dosarele penale fără … penali, adică fără inculpați, folosind termenul academic ?
Mergând pe raționamentul lui Dacian Cioloș, raționament izvorât direct din puțul gândirii, ajungem la concluzia potrivit căreia, dacă ai fost avocat în dosare penale, adio viață socială și, cu atât mai mult, carieră politică.
Cu alte cuvinte, în politică nu au ce căuta avocații care au asistat/reprezentat penali (inculpați), dar au liber chiar penalii, aceștia neconstituind o problemă nici pentru Dacian Cioloș.
Măsura diferită cu care judecă situațiile Dacian Cioloș este evidentă, nu doar din avion, ci și de pe Marte !
Este cel puțin ciudat faptul că moralistul politician Dacian Cioloș este scandalizat de numirea colegei Laura Vicol la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților după ce, același politician moralist l-a susținut pe Stelian Ion, colegul lui de partid, pentru a ocupa funcția de Ministru al Justiției, cu toate că în presă s-a vehiculat informația potrivit căreia acesta, pentru a obține o garsonieră din fondul RAEDDP Constanța, instituție aflată în subordinea onorabilului Radu Mazăre, a cam mințit pentru a-și mări punctajul și, implicit, șansele de a pune mâna pe garsoniera mult visată !
Dintre „artificiile” menționate (și) de publicația Newsweek România, „artificii” făcute cu scopul de a-și crea un avantaj injust, cel mai grav este handicapul pe care și l-a declarat Stelian Ion, handicap care este contrazis, culmea, de actele medicale depuse chiar de către el !!!
Cu toate că sper ca toate acuzațiile ce-i sunt aduse lui Stelian Ion referitor la acest subiect sunt nefondate, observ cu deferență faptul că, chiar și în urma unor astfel de zvonuri, moralistul politician Dacian Cioloș nu mai putea să-l susțină pe Stelian Ion pentru onorabila funcție de Ministru al Justiției, fără a cădea în ridicol.
Chiar dacă Stelian Ion l-a reprezentat ca avocat pe Radu Mazăre, domnul Dacian Cioloș nu a fost scandalizat deoarece clientul colegului său de partid, chiar dacă a fost condamnat definitiv într-un dosar penal, a rămas o persoană respectabilă !
Fiind evident faptul că Dacian Cioloș a rămas corigent la capitolul … onestitate, îmi exprim speranța ca, pe viitor, nici un avocat să nu mai fie blamat și, cu atât mai puțin condamnat, exclusiv pentru că și-a exercitat profesia de avocat.
Nu poate fi contestat faptul că, prin specificul activității prestate de către avocați, avocatura este indisolubil legată, nu doar de înfăptuirea justiției, ci și de separația puterilor în stat.
Pentru a înțelege și detractorii importanța profesiei de avocat, le reamintesc (sunt amabil, fiind evident că nu au știut niciodată) opinia lui C.D. HERACLIDE, opinie publicată la data de 31.01.1864 în „Gazeta Tribunelor” :
„Baroul este, fără îndoială, una din profesiunile cele mai nobile, cele mai libere, în orice ordine socială bine constituită.
Ca depozitari ai codului datoriilor noastre, avocații ne învață știința justului și a injustului, datoriile către noi înșine, către semenii noștri, către principe, către patrie, către religiune”.