Timp de nouă ore, conexiunile Phenianului la internet au fost complet blocate. Experții IT nu cred că ar fi vorba despre un atac de răzbunare ordonat de SUA, ci mai degrabă de acțiunea unor hackeri independenți, scrie Le Monde, citat de Radio France Internationale.
Mult mai probabil, spun majoritatea firmelor de securitate IT e vorba despre un puști de 15 ani cu o mască a lui Guy Fawkes. Teroristul catolic care vroia să arunce în aer parlamentul de la Londra în urmă cu patru secole a devenit simbolul gherilei web Anonymous. Bine, între noi fie vorba, nu multă lume a observat căderea conexiunii la internet în interiorul Coreii de Nord pentu că accesul la www e apanajul unei elite restrânse de partid. Puținii oameni care au un calculator au voie să circule într-un fel de intranet nordcoreean. Nici telefoanele mobile nu pot intra pe internet sau suna în străinătate. Toată afacerea are loc în contextul în care firma Sony a fost victima unui atac cibernetic legat de lansarea unui film în care dictatorul Kim Jong-Un își pierde viața. Pagubele provocate concernului – care a anulat lansarea filmului în urma unor amenințări – se ridică la jumătate de miliard de dolari. Administrația americană a declarat deschis că se gândește la măsuri de retaliere, dar atacul cibernetic pare improbabil.
China neagă vreun rol în întreruperea conexiunii la Internet din Coreea de Nord
Ministerul de Externe al Chinei a calificat drept „iresponsabile” relatările că Beijingul ar fi de vină pentru întreruperea conectării la Internet a Coreii de Nord, comuniste, transmite Radio Europa Liberă. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului a mai spus că Statele Unite și Coreea de Nord ar trebui să discute despre atacul cibernetic asupra companiei Sony, care a tensionat și mai mult relațiile dintre Washington și Fenian. O companie americană de monitorizare a spus că Coreea de Nord a rămas fără net mai multe ore înainte ca legăturile să fie restabilite marți. Singura conexiune de net a Coreii de Nord trece prin China.