Home Analize Conversațiile lui Trump cu liderii lumii. Cu Merkel: Ești proastă și plătită...

Conversațiile lui Trump cu liderii lumii. Cu Merkel: Ești proastă și plătită de ruși. Cu Theresa May: Ești slabă și fără coloană vertebrală

0

Carl Berstein, unul dintre dintre jurnaliștii care au declanșat scandalul Watergate, soldat cu demisia președintelui Richard Nixon, revine cu o nouă dezvăluire: conversațiile „delirante” ale președintelui Donald Trump cu lideri străini, obținute în urma consultării unor surse după luni de interviuri, transmite RFI.

Rețeaua CNN a publicat dezvăluirile începând de luni. Potrivit CNN, acestea se bazează pe interviuri cu un număr de oficiali americani, care aveau cunoștințe directe sau apropiate despre convorbirile telefonice ale lui Trump cu liderii altor țări. CNN nu a publicat nici cel mai mic indiciu privind identitatea surselor, pentru a le proteja anonimatul, potrivit lui Bernstein.

Dar, mai spune Bernstein, astfel de convorbiri i-au condus pe foștii consilieri în domeniul securității naționale HR McMaster și John Bolton, ca și pe secretarul apărării James Mattis, pe secretarul de stat Rex Tillerson și pe șeful de personal al Casei Albe, John Kelly, la concluzia că președintele era „o dezamăgire” și un incompetent în relațiile sale cu șefii de state.

După cum scrie Daily Express, Trump i-ar fi spus lui Putin că se simte alături de el precum „doi băieți într-o baie de aburi”, a numit-o pe Angela Merkel „proastă” și pe Theresa May „slabă”.

În discuția cu Putin,Trump și-a etalat propria bogăție și și-a reamintit de călătoria la Moscova din 2013, la finala Miss Univers.

Și primul ministru australian, Scott Morrison, a fost în mod regulat „agresat” și desconsiderat în timpul convorbirilor.

Revista People notează că, în timp ce Trump a negat în mod repetat relatările negative despre el numindu-le „fake news”, unele dintre ieșirile sale controversate s-au consumat în public – cum ar fi conferința de presă comună din 2018 în care s-a dovedit, în mod ciudat, extrem de aprobator față de Vladimir Putin. Această apariție a fost repede criticată drept „rușinoasă” și „slabă”.

Business Insider relatează: președintele turc, Recep Erdogan, îl suna la un moment dat pe Trump și de două ori pe săptămână.

Times of Israel observă că, potrivit dezvăluirilor, nu pare că Trump ar fi devenit mai competent de-a lungul timpului și pare că a urmărit adesea obiective mai apropiate de agenda personală decât ceea ce mulți dintre consilierii săi considerau a fi interesul național.

În Franța, Le Point observă că Emmanuel Macron este, după Erdogan, șeful de stat cu care Trump a vorbit cel mai mult la telefon în ultimii ani – fără a obține nimic concret.

Și președintele francez a încercat să-l convingă să-și schimbe poziția cu privire la acordul nuclear iranian și în problemele climatice. Tot degeaba.

Dar soarta președintelui francez a fost nimic în comparație cu ceea ce a trebuit să îndure Theresa May, fostul prim-ministru britanic și Angela Merkel, cancelarul german.

Theresei May, Trump i-a spus că este slabă, „proastă”, că nu are coloană vertebrală în privința Brexit-ului sau a NATO. În ceea ce o privește pe Merkel, el a numit-o de asemenea „proastă” și a acuzat-o că ar fi „plătită de ruși”.

Potrivit unui diplomat german, conversațiile au fost „atât de neobișnuite”, încât Berlinul a luat măsuri speciale pentru a împiedica ”scurgerea” lor. Față de astfel de atacuri, cancelarul a rămas neperturbat, mulțumindu-se să respingă afirmațiile.

Ad

Exit mobile version