Spitalele publice belgiene vor să creeze un climat de încredere între pacienți și personal, prin urmare cadrele medicale vaccinate și personalul vaccinat poartă un semn distinctiv. In rețeaua publică IRIS Sud, acest semn este din păcate un ecuson galben, transmite Radio France Internationale.
CE SUSȚINE RFI:
Personalul medical belgian și toți angajații spitalelor belgiene au primit deja o invitație pentru a se vaccina- este strategia belgiană a vaccinării.
Spre deosebire de marea majoritate a populației , personalul medical și angajații spitalelor belgiene au avut teoretic deja acces la vaccin, pe bază voluntară și tot de manieră voluntară pot purta un ecuson care atestă vaccinarea.
Oamenii de știință nu dispun acum de suficiente date privind vaccinul anti Covid19 și nu pot dovedi că el împiedică transmiterea virusului. Cu toate acestea, spitalele publice belgiene își marchează în mod distinct personalul vaccinat și asta pentru a crea un „climat de încredere”.
Din păcate aici , în rețeaua Iris Sud, formată din patru spitale aflate în regiunea Bruxelles Capitale, acest ecuson este galben. El amintește, involuntar aproape, de steaua galbenă prin care evreii erau stigmatizați de naziști în Al Doilea Război Mondial.
Dar pentru direcția rețelei de spitale similitudinea nu a fost evidentă. Întrebați de RFI, comunicatorii Iris Sud răspund că ecusonul se inspiră din logo-ului Regiunii Bruxelles Capitale (un crin pe fond în galben-albastru).
De altfel, se pare că ecusonul, care este galben ca lămâia și nu are niciun crin vizibil, ar face referire la „crinul galben” , simbolul regiunii care patronează rețeaua de spitale Iris (Crinul) Sud.
Acestea fiind zise, personalul medical – vaccinat aici în proporție de 60% – are acces la un singur tip de vaccin, anume Moderna.
Din cauza politicii UE de achiziționare a vaccinurilor și din cauza prudenței Belgiei care a comandat un număr de doze mai mic decât ii permitea cota sa europeană, un alt vaccin nu va fi disponibil și nu se știe dacă dozele avute vor fi suficiente. Este ceea ce ne mărturisea Yvon Englert, comunicator pentru strategia federală de vaccinare.
Ecusonul cu pricina apare și în alte spitale publice. La Centrul Medical Universitar Saint Pierre din Bruxelles el este albastru și promite, în limba engleză, „îmbrățișări gratuite în curând”. Iar în unele centre medicale universitare, medicii vaccinați poartă în piept un ecuson în forma unui virus buclucaș.
Ecuson purtat de personalul vaccinat al CHU Saint Pierre din Bruxelles (foto: RFI)
Din nou Rețeaua Iris Sud explică faptul că personalul vaccinat nu este obligat să poarte ecusonul, doar încurajat s-o facă.
O parte din personalul vaccinat nu poartă astfel niciun ecuson și este prin urmare imposibil de știut cine a fost „imunizat” și cine nu. Iar unii doctori cred că este aici o încercare abilă a autorităților de a-i stigmatiza pe cei care din diferite motive au refuzat vaccinul.
De altfel, campania de vaccinare a personalului medical a debutat greu în februarie în Belgia, mai mult de jumătate din cei vizați nu s-au prezentat în primele săptămâni în centrele de vaccinare în urma convocării primite.
Un centru din Flandra a fost nevoit să apeleze pe Facebook într-o sâmbătă la populația din zonă pentru a veni să se vaccineze în locul medicilor, evitând astfel să distrugă dozele pregătite. Intre timp numărul celor vaccinați se apropie de 70% din personalul medical al țării, dar o reticență este constatată totuși.
Si ce se știe despre imunitate și imunizare? O asistentă medicală ne mărturisește că ea a primit deja prima doză de vaccin, dar că avea probabil și o imunitate natural dobândită. Intr-adevăr, ea este prima persoană din Belgia care a avut de două ori boala; prima dată a ajuns la spital în insuficiență respiratorie, a doua oară însă a avut doar o lejeră durere de cap…
Acestea fiind zise, doctorii care nu se vaccinează refuză să vorbească despre acest fapt. Unii nu se vaccinează de teamă, altora nu le permite starea sănătății – dar toți preferă să nu atragă atenția asupra cazului lor.
Iar Ordinul medicilor a emis un aviz, văzut de RFI, prin care medicii ce se exprimă împotriva vaccinării pot fi suspendați pentru trei luni ; demersul intervine după ce au fost primite plângeri de la doctorii de familie, iar textul avizului îi numește „șarlatani” pe cei ce se opun vaccinului.
Aviz al Ordinului Medicilor împotriva medicilor ce nu încurajează vaccinarea
Pe de altă parte, potrivit avizului federal privind vaccinarea cadrelor medicale în Belgia, acest proces „trebuie sa atingă un nivel optimal”, fără a se menționa o cifră sau un procent.
Ca întotdeauna în această țară a contrastelor, totul este interpretabil și are o aplicare extrem de flexibilă, chiar și pe timp de pandemie.