spot_img
22.2 C
București
luni, mai 29, 2023
AcasăBasarabiaConsulul Moldovei la Istanbul, reţinut în afacerea vizelor pentru arabi

Consulul Moldovei la Istanbul, reţinut în afacerea vizelor pentru arabi

-

Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate au declarat că Veaceslav Filip, consulul general al R. Moldova la Istanbul, reținut miercuri seară pe aeroportul Chișinău, este bănuit că a eliberat vize de ședere în R. Moldova, contra bani, unor cetățeni arabi, fără a ține cont de cele mai elementare măsuri de securitate, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Acţiunile consulului au facilitat tranzitul pe teritoriul Republicii Moldova și a elementelor cu tentă teroristă, au mai informat cele două instituții, citate de IPN.

Procurorul general interimar, Eduard Harunjen, a precizat că nu numai Veaceslav Filip, dar și întreg personalul din misiunea diplomatică de la Istanbul erau implicați în această schemă care „a pus în pericol securitatea națională și internațională”, persoanele respective având posibilitatea de a călători mai departe în țările Uniunii Europene. Actele se eliberau în schimbul unor remunerări, în sumă de sute de dolari, a mai declarat Harunjen.

La rândul său, directorul SIS, Mihai Balan, a spus că „în nenumărate rânduri a atenționat Parlamentul și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) despre faptul că Consulatul de la Istanbul favorizează unele elemente cu tente teroriste, ce pot afecta atât imaginea țării, cât și securitatea acesteia”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img