Comisia Europeană (CE) trebuie să prezinte publicului european, până pe 4 septembrie, concluziile sale şi măsurile juridice şi politice planificate cu privire la iniţiativa cetăţenească privind regiunile naţionale, a transmis Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), luni, către agenţia ungară de presă MTI.
În comunicatul său, organizaţia a amintit: CE a audiat delegaţia CNS în cadrul unei şedinţe cu uşile închise care a avut loc pe 25 martie, subiectul fiind iniţiativa cetăţenească a CNS, intitulată „Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi menţinerea culturilor regionale”. Din partea CE, la audierea de la Bruxelles au participat vicepreşedintele executiv Raffaele Fitto, comisar pentru coeziune şi politică regională, respectiv Peter Berkowitz, directorul Direcţiei Generale pentru Politică Regională şi Urbană. Iniţiativa a fost reprezentată de Balázs Izsák, preşedintele CNS, György László, grefier, şi Attila Dabis, comisar pentru afaceri externe.
Delegaţia CNS „a reiterat reprezentanţilor CE faptul că din cauza deficienţelor actualei politici de dezvoltare a UE, Ţinutul Secuiesc şi alte regiuni naţionale se confruntă cu o discriminare economică care îi dezavantajează”. Reprezentanţii iniţiativei au subliniat că în aceasta se solicită rezolvarea unei probleme reale, că iniţiativa a fost semnată de peste un milion de cetăţeni europeni şi că obiectul acesteia intră în mod clar în competenţa legislativă a UE.
„Poate fi considerat un semn pozitiv faptul că cei din Comisia Europeană – care anterior a obstrucţionat timp de ani de zile lansarea colectării de semnături – a adoptat acum o abordare constructivă a dialogului. Părţile au convenit că obiectivele iniţiativei se referă la politica de coeziune a UE, aşadar nu este justificat şi dezirabil să i se acorde o încadrare minoritară”, scrie în comunicatul CNS.
Organizaţia civilă a apreciat că „un adevărat progres” a fost realizat atunci când, în urmă cu cinci ani, aceasta a câştigat procesul intentat împotriva Comisiei Europene, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar „conceptul de „regiuni naţionale” a fost plasat în cadrul sistemului politicii de coeziune a UE”. În comunicat se arată că în câteva săptămâni va avea loc o audiere în faţa Parlamentului European, astfel că delegaţia s-a întâlnit la Bruxelles şi cu europarlamentari.
CNS a depus iniţiativa sa cetăţenească privind regiunile naţionale la Comisia Europeană în 4 martie. Iniţiativa intitulată „Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi menţinerea culturilor regionale” are legătură de articolul 174 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care enumeră regiunile UE care primesc o atenţie specială în cadrul politicii de coeziune a UE. CNS este convins că şi regiunile naţionale ar trebui incluse pe această listă.
Semnatarii iniţiativei cetăţeneşti solicită ca politica de coeziune a UE să acorde o atenţie deosebită regiunilor care se disting de regiunile învecinate prin caracteristici naţionale, etnice, culturale, religioase şi lingvistice.