spot_img
1.4 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăAnalizeConsilierul principal al lui Viktor Orbán in Satu Mare: Sunteţi ultimele bastioane...

Consilierul principal al lui Viktor Orbán in Satu Mare: Sunteţi ultimele bastioane a ceea ce înseamnă apartenenţa de naţiunea maghiară. Consolidăm fortărețele

-

Comunităţile maghiare din etnosporă reprezintă ultimele fortăreţe ale naţiunii, iar sarcina Guvernului Ungariei este aceea de a consolida aceste ultime fortăreţe, astfel încât ele să devină nişte „edificii” solide şi puternice, a spus consilierul principal al prim-ministrului maghiar, Katalin Szili, miercuri, în localitatea Oraşu Nou din judeţul Satu Mare.

- Reclama -

Katalin Szili a vizitat localitatea majoritar maghiară cu ocazia “Zilei Etnosporei Maghiare” şi a înmânat bursele Uniunii Rákóczi copiilor din clasa 0 care studiază în limba maternă.

În discursul pe care l-a susţinut, oficialul ungar a subliniat: comunităţile maghiare din etnosporă păstrează cultura, limba şi tradiţiile maghiare ca nişte ultime fortăreţe ale naţiunii.

Consilierul principal al prim-ministrului Ungariei a mulţumit părinţilor pentru că au ales pentru copiii lor educaţia în limba maghiară, iar cadrelor didactice le-a mulţumit pentru munca de zi cu zi pe care o desfăşoară pentru păstrarea identităţii naţionale.

Katalin Szili a subliniat că Ungaria şi guvernul ungar consideră că este foarte important să sprijine maghiarii care trăiesc în afara graniţelor sale, astfel încât familiile să poată prospera în locurile lor natale. Uniunea Rákóczi are un rol important în acest sens, a spus Katalin Szili, menţionând că şi ea face parte din consiliul consultativ al uniunii care sprijină, deja de 33 de ani, învăţământul în limba maghiară al copiilor care trăiesc în afara graniţelor Ungariei, depunând eforturi constante şi în Transilvania.

Potrivit politicianului ungar, pentru asta, primăriile trebuie să asigure la rândul lor infrastructura necesară, iar părinţii trebuie să decidă să aleagă şcoala maghiară. “Aş vrea să mulţumesc în primul rând pentru această decizie, iar în al doilea rând, pentru faptul că păstrează identitatea maghiară în cadrul familiei şi doresc să o transmită mai departe”, a spus Katalin Szili.

Oficialul ungar a amintit, de asemenea, că în UDMR a decretat ziua de 15 noiembrie, aniversarea naşterii şi morţii principelui transilvănean Gábor Bethlen, drept “Ziua Etnosporei Maghiare” în 2011, iar Parlamentul Ungariei, în 2015. Este o bucurie ca într-o astfel de zi să se afle aici, alături de şcolarii maghiari din Oraşu Nou şi împrejurimi, a declarat Katalin Szili. 

“Sunteţi ultimele bastioane a ceea ce înseamnă apartenenţa de naţiunea maghiară, de cultura maghiară, un loc în care limba maghiară mai este importantă. Îmi doresc ca această comunitate să continue să crească, iar numărul membrilor săi să nu scadă, ci să crească!”, a spus Katalin Szili.

În numele Uniunii Rákóczy, László Petrovay a spus că părinţii au luat cea mai bună decizie posibilă pentru copiii lor, deoarece la şcoala maghiară aceştia vor învăţa limba şi cultura maghiară şi vor deveni, astfel, adulţi maghiari care vor duce mai departe comunitatea maghiară din judeţul Satu Mare.

Bursa reprezintă o sumă simbolică; datorită sprijinului a sute de primării, persoane fizice şi companii din Ungaria, de aceasta beneficiază 9000 de elevi din Bazinul Carpatic, a subliniat reprezentantul Uniunii Rákóczi. Acesta a amintit, de asemenea, că statul maghiar sprijină copiii care învaţă în limba maghiară şi prin intermediul programului “În limba maghiară, în locul natal” (“Szülőföldön magyarul”), în cadrul căreia din această toamnă, suma oferită fiecărui elev a crescut de patru ori faţă de nivelul anterior, ajungând la 100 000 de forinţi. 

Inspectorul şcolar general adjunct de Satu Mare, Dénes Lukács a mulţumit la rândul său Uniunii Rákóczi şi Guvernului Ungariei pentru sprijinul acordat şi a relatat că şi comunitatea de cadre didactice din Satu Mare face tot posibilul pentru ca orele de limba maghiară să fie atractive, fiecare şcoală beneficiind de personal bine pregătit.

Ottília Szejke, preşedintele din judeţul Satu Mare al Uniunii Rákóczi, a subliniat că în Oraşu Nou şi în împrejurimile sale este ceva de la sine înţeles ca cei mici să fie înscrişi la şcoala maghiară şi “încă nu a devenit o modă” să fie trimişi la şcoli în alte limbi. “Acasă, aceşti copii au învăţat să vorbească în limba maghiară de la mama lor”, a spus, adăugând că învăţământul în limba maternă le oferă o bază stabilă şi în continuare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img