Consilierul lui Isărescu: ”DEMOCRAȚIA NU E COMPATIBILĂ CU LIBERTATEA”

0
9

Declarații cu totul aparte au fost făcute ieri, la Festivalul de Film și Istorii Rîșnov de către Lucian Croitoru, consilier principal al guvernatorului BNR, desemnat premier în 2009 de Traian Băsescu. La loc de cinste, faptul că democrația și libertatea sunt incompatibile, că americanii au folosit la aselenizare invenții din epoca lui Hitler, ori că întreg spațiul comunist a produs în existența sa o singură invenție, legată de fabricarea cauciucului. Vă prezentăm cîteva dintre acestea, rostite pe scena festivalului reluate de Inpolitics:

Discurs anti-occidental în România din cauza orășenilor etnici străini

„Gândiți-vă la cât de anti-occidental a fost, de-a lungul anilor, discursul în societatea românească. Nu doar în timpul lui Ceaușescu, nu doar în ultimii 30 de ani. De ce s-a întamplat asta? Pentru că Occidentul s-a născut la oraș și societatea românească a fost, în general, rurală. Orașele nu prea erau locuite, mai ales înainte de perioada comunistă, preponderent de etnici români. Și atunci e de înțeles acest discurs anti-occidental”.

”Să nu uităm că Hitler a vorbit de foarte multe ori despre democrație, niciodată despre libertate economică. Asta ca să nu credem că Occident înseamnă exclusiv democrație liberală”.

”Lumea nu conștientizează faptul că democrația nu e compatibilă cu libertatea. Democrațiile au plecat mereu la drum vizând libertatea și au ajuns să privilegieze egalitatea”.

Unica invenție a comunsimului

”Știți câte invenții s-au făcut în spațiul comunist? Una singură, în URSS, referitoare la o metodă de producere a cauciucului. Socialismul nu poate inova”.

”Există și un altfel de exemplu: Germania lui Hitler. Exista libertate economică? În mare măsură, da. Exista inovație? Cu siguranță, da, chiar la aselenizarea astăzi omagiată s-au folosit invenții din acea perioadă. Dar nu exista libertate politică, și asta a distrus totul”.

„Nu e adevărat că doar stânga favorizează cheltuielile sociale. Toate guvernele favorizează aceste cheltuieli. Aceasta este, de fapt, marea problemă a democrației occidentale. Peste 20% din PIB în aceste țări o reprezintă cheltuielile sociale. Și acest procent tot crește, din 1916 încoace, când erau de sub 1%. Credeți că oamenii vor vota împotriva unui asemenea sistem?“. (B.I.)

P.S.: Ca să fim riguros exacți, cauciucul sintetic a fost inventat, într-adevăr de un rus, dar înaintea instaurării comunismului și nașterea URSS.