spot_img
3.3 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiriConsilier prezidențial anunță reducerea masivă a fondurilor europene pentru România

Consilier prezidențial anunță reducerea masivă a fondurilor europene pentru România

-

România va trebui să negocieze „extrem de dur” în procesul care va urma pentru conturarea bugetului UE post-2020, care va fi „mai mic și cu condiționalități mai dure”, și va trebui să prezinte o listă de proiecte extrem de valoroase care pot schimba „fața” țării, a declarat luni Leonard Orban, consilier prezidențial pentru Afaceri Europene.

- Reclama -

„Mă aștept să fim capabili să prezentăm o listă de proiecte valoroase și foarte valoroase, care au schimbat fața României, listă de proiecte care într-adevăr au adus plusvaloare. Este extrem de util să avem o asemenea listă. Din păcate, în negocierea bugetului anterior, nu am avut așa ceva. E necesar să avem așa ceva, pentru că ne ajută foarte mult. Pentru că, de multe ori, imaginea e că banii pentru politica de coeziune se cheltuie fără o valoare importantă”, a susținut Orban, la dezbaterea „Cadrul financiar multianual post-2020 — un răspuns pentru viitorul UE”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, Institutul European din România și Ministerul Finanțelor Publice.

- Advertisement -

El a adăugat că aceste sume „foarte mari” de care beneficiază acum România ar putea să fie „ultimele” la acest nivel, menționând că se așteaptă ca ele să scadă „considerabil” atât pentru politica de coeziune, cât și pentru cea de dezvoltare rurală.

„Mă aștept ca acele condiționalități care vor implica aceste politici să fie extrem de dure și extrem de complicate. Din păcate, alternative pentru creșterea anvelopei totale a bugetului UE există, dar statele membre nu doresc să utilizeze aceste instrumente. De exemplu, aceste resurse proprii care ar putea constitui o alternativă pentru a avea bugete decente la nivelul UE. Din păcate, nu există voința politică, dorința să fie utilizate și atunci să ne așteptăm ca după bugetul 2014 — 2020, care pentru prima dată în istoria UE a fost mai mic decât bugetul anterior, să avem un buget post-2020 mai mic și cu condiționalități mai dure”, a afirmat Orban.

- Advertisement -

Potrivit consilierului prezidențial, România trebuie să fie conștientă de faptul că banii pe care îi are acum, chiar dacă ei s-ar putea să fie reduși ca urmare a Brexit-ului, „sunt o șansă extraordinară” și trebuie accelerat la maximum procesul de absorbție, inclusiv din punct de vedere calitativ.

Orban a spus că sunt mai mulți factori care vor contribui la duritatea negocierilor pentru conturarea bugetului UE post-2020, cum ar fi euroscepticismul sau diferitele reacții care există în diferite state membre UE și care generează deja un răspuns din partea țărilor net contributoare la bugetul UE de a „marșa pe ideea reducerii contribuțiilor nu numai în termeni absoluți, dar inclusiv în termeni relativi”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img