Conflict SUA-China în Pacific

0
165

Statele Unite au anunţat miercuri că au retras o invitaţie adresată Chinei de a participa la exerciţii militare în Pacific, pentru a protesta astfel împotriva militarizării de către Beijing a unor insule disputate, relatează AFP.

‘Avem dovezi clare că Beijingul a desfăşurat rachete anti-navă şi rachete sol-aer, precum şi aparate de bruiaj pe insulele Spratleys disputate din Marea Chinei de Sud’, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Chris Logan.

‘Am retras invitaţia adresată Marinei Republicii Populare Chineze de a participa la exerciţiul bienal Rim of the Pacific’, a mai spus oficialul american, referindu-se la cele mai importante exerciţii maritime din lume, la care participă aproape 30 de ţări.

‘China susţine că lucările de construcţie de pe aceste insule sunt menite să asigure securitatea pe mare, să ajute navigaţia, căutarea şi salvare pe mare, precum şi protecţia pescarilor’, a amintit Chris Logan. Însă ‘desfăşurarea acestor armamente nu poate fi folosită decât în scopuri militare’, a adăugat el.