Home Armata Conferința de securitate de la Munchen a consfințit divorțul americano-european

Conferința de securitate de la Munchen a consfințit divorțul americano-european

0

”Conferința de insecuritate de la München”, titrează Politico conform RFI.

Diferențele transatlantice au fost vizibile. A fost clar că europenii și americanii (adică administrația Trump) s-au aflat în contradicție pe o serie de probleme precum dosarul nuclear iranian, clima, comerțul și angajamentul față de NATO.

Accentele caustice s-au făcut simțite atât în ​​public cât și în spatele scenei – iar unii participanți au avertizat că alianța de securitate transatlantică traverseză o perioadă de tot mai mare instabilitate.

New York Times transmite că vicepreședintele Mike Pence a fost sâmbătă avocatul politicii „America First” pe terenul profund ostil al conferinței anuale de la München. El nu a ezitat să își repete afirmațiile că se va retrage din acordul nuclear cu Iranul.

Dl Pence a primit un răspuns previzibil, în special din partea mai multor americani prezenți acolo – mai mulți membri ai Camerei Reprezentanților care, împreună cu președintele Democrat al Camerei, Nancy Pelosi, susțin relația transatlantică.

Un rezultat al mesajelor concurente a fost că dna Merkel, aflată pe finalul mandatului, a apărut din nou drept cel mai mare apărător al ordinii tradiționale. Ea a primit ovații în picioare atunci când a fost întrebată de organizatorii conferinței cine ar trebui să mute piesele. ”Doar noi toți, împreună”, a răspuns, în ropote de aplauze, scrie The New York Times.

Iar Deutsche Welle vede în Merkel şi Pence două lumi diferite.

Merkel şi Pence nu au discutat în contradictoriu, ci unul pe lângă celălalt. Perspectiva din care privesc lumea este marcată de ţara din care provin.

Merkel este premierul unei puteri medii accentuat civile, dependentă de o armonizare a intereselor, pe când Pence este vicepreşedintele unei mari puteri militare şi politice, care încearcă să-şi apere poziţia în faţa unor rivali mai vechi cum ar fi Rusia şi emergenţi cum ar fi China, o mare putere obişnuită să fie ascultată. Un discurs patetic despre libertate şi forţă a rostit Pence, pe când Merkel a încercat o prudentă mediere. Gândire în alb-negru de o parte, numeroase nuanţe de gri pe de alta.

Dar Merkel a devenit fermă pe poziţie. La finalul alocuţiunii ea l-a citat pe republicanul american Lindsey Graham, învins de Trump în campania internă dinaintea prezidenţialelor. Graham a afirmat: „Poate că multilateralismul este ceva complicat dar e mai bine decât să stai singur acasă.”

Probabil că Pence şi Trump nu sunt prea bucuroşi că Merkel şi l-a luat ca aliat tocmai pe un politician din Partidul ”lor” Republican.

Ad

Exit mobile version