Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia este o companie de stat care se ocupă acum în principal de mici lucrări la blocurile de locuințe renovate de chinezi în stațiunile din sudul litoralului, deși numele său ar sugera o cu totul altă activitate. Societatea deține pachetul majoritar de acțiuni la șantierul Damen din Mangalia, dar nu are niciun cuvânt de spus în managementul companiei mixte româno-olandeze. Așa se face că în timp ce Damen dă afară sute de angajați de pe șantier, conducerea românească se răsplătește cu salarii impresionante, practic printre cele mai mari din România. Astfel, un salariu mediu lunar la Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia a fost anul trecut de peste 7.400 de lei, potrivit documentelor oficiale ale companiei, scrie Replica de Constanța.
La cei 7400 lei per medie se adaugă bonuri de masă.
La peste 7.400 de lei pe lună, Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia se află în topul companiilor cu cele mai mari salarii din România, ”umilind” pur și simpli giganții economiei naționale. Un material publicat de Ziarul Financiar în 2019 realiza un Top 10 al salariilor din cele mai mari firme din România, condus de British American Tobacco, unde salariul mediu în 2017 era de 8.100 lei net pe lună. Urmau OMV Petrom, cu un salariu mediu net de 6.097 lei pe lună, Rompetrol Rafinare, cu 5.105 lei pe lună, Automobile Dacia- 4.693 lei lunar și Lidl Discount, cu 3.182 lei pe lună.
Șantierul cu 7 angajați este condus de directorul general Romulus Dumitrana și un Consiliu de Administrație (CA) care a avut în 2020 următoarea componență: Iulian Drăgoi, Valerica Maitan și Ionuț Cosmin Constantinescu. De pe urma celor 12 ședințe ale CA, administratorii au încasat anul trecut câte 37.975 lei brut, în timp ce pentru fostul director general Ioan Griguță s-au mai făcut plăți de 54.791 lei, iar pentru actualul director general Romulus Dumitrana 109.034 lei.
În prezent, CA-ul este format din Dorinel Colgiu și Lăcrămioara Daniela Nicoară, cărora trebuia să li se alăture și fostul deputat și important lider PNL Victor Paul Dobre. Acesta a refuzat însă funcția, motiv pentru care în ședința de pe 14/15 decembrie 2021 Adunarea Generală a Acționarilor va veni cu o nouă nominalizare.