- Reclama -
de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Schimbare incredibilă a viziunilor fostului președinte Traian Băsescu după condamnarea protejatei sale, Elena Udrea. Din cel mai mare promotor, ani de-a rîndul, al cedării masive de suveranitate a României în favoarea UE, Băsescu a devenit peste noapte apărător al valorilor național-suveraniste,, admiră Polonia și Ungaria și critică România că s-a predat instituțiilor europene prin care se urmărește controlul ”statelor slabe”.
”Niciun stat care se respectă nu își încalcă Constituția. România a făcut-o” a spus Băsescu în această seară, la Realitatea Plus, cu referire la condamnarea de către ÎCCJ a Elenei Udrea, în baza unei solicitări a Curții de Justiție a Uniunii Europene de ignorare a unei decizii a CCR.
”Am fost 10 ani în Consiliul European. Când se întrunea o majoritate ce nu convenea Germaniei, cancelarii spuneau că nu pot vota, până nu este consultată Curtea Constituțională de la Karlsruhe, care bloca orice decizie până nu se pronunța curtea. Niciodată Germania nu a acceptat ca deciziile Consiliului European să fie impus statelor fără consultarea Curților Constituționale. Azi, o decizie a CJUE face pulbere CCR. Acea Comisie este dominată de Germania, care, prin oamenii numiți acolo încearcă să calce în picioare statele. Și se găsesc lichele care să pună CCR sub CJUE(…)
În UE sunt unii care vor să o controleze. Unul din instrumentele de control al statelor slabe este CJUE, care a încercat să impună Poloniei ca decziile CJUE să fie mai puternice decît constituția țării și Polonia le-a dat un flit de nu s-au văzut. Au încercat să impună acest lucru Ungariei și au fost refuzați. Merge în România! Nu trebuie. În momentul în care ne batjocorim Constituția pe care jurăm toți, judecători, oameni politici…jurăm cu mîna pe Constituție și cu asta începe jurămîntul: ”Jur să respect Constituția și legile țării”. Iar astăzi am ajuns ca, pe niște indicații de la CJUE, să facem pulbere Constituția.
Păi, trebuie să vedem dacă vrem să mai fim stat!
E adevărat că Tratatul UE generează unele cedări de suvernitate, în diverse zone, dar nu în Justiție, nu în Constituție. Noi am intrat în UE cu o Constituție votată prin referendum, ea nu poate fi încălcată prin indicații de la CJUE. Credeți că acest popor ar vrea să aibă o Justiție controlată de la Bruxelles sau o Justiție sub Constituția României votată de popor? Românii vor vrea o Constituție care să fie respectată. În momentul în care ne pierdem Constituția ne pierdem toate reperele. CJUE nu substituie Constituția României, iar garantul respectării Constituției e președintele României” a tunat Băsescu.
Interesantă poziționare.
„Numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară. Altfel, Europa va rămâne o carte de istorie a lumii, în care vei putea citi despre cele mai sofisticate culturi” afirma același Băsescu în august 2011.
În noiembrie 2012, tot el Băsescu era profund nemulțumit că UE se confruntă cu o serie de probleme și punea asta pe seama refuzului unor state de a ceda mai multă suveranitate Bruxellesului.
“Atat s-a putut. Atata au fost dispuse statele membre sa cedeze din suveranitate, intr-o zona care a fost foarte sensibila pana acum. Sigur, nu e o noutate in UE cedarea de suveranitate (…) Acum s-a accentuat cedarea de suveranitate, dar ea este insuficienta, pentru ca, in viitor, sa avem o UE competitiva. Pasii urmatori va trebui sa-i facem destul de repede, pentru ca aici nu mai este vorba despre interes national, discutam de un interes european. Si eu nu ma feresc sa spun ca va trebui sa avem curajul sa spunem natiunilor noastre ca solutia corecta este realizarea Statelor Unite ale Europei. Va trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa ne punem cu totii la un loc suveranitatea, pentru a crea suveranitatea UE.” declara Traian Basescu.
Cel mai flagrant caz a fost, însă, în decembrie 2017, în Senatul României, la dezbateri pe marginea unor modificări propuse de PSD-ALDE la legile Justiției, cînd s-a vorbit intens despre refuzul Poloniei și al Ungariei de a se conforma cererior UE privind cedarea de suveranitate privind Justiția și Constituția.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, și-a manifestat atunci admirația față de opoziția Poloniei și Ungariei și a declarat în plen:
„Nu vorbim de suveranitate, ci vorbim despre altceva, despre alte valori, vorbim despre statul de drept. Revenirea la statul de drept, nu la ceea ce se numea odinioară statul de drept în perioada comunistă, când discutam despre întărirea legalităţii socialiste. Ce însemna legalitatea socialistă? Forţa instituţiilor care bineînţeles că nu aveau niciun respect pentru drepturile cetăţenilor. Eu ceea ce vorbesc azi este necesitatea protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti care este o valoare fundamentală nu numai pentru România, dar pentru întreaga UE. Stă la baza construcţiei UE. Vreau ca România să fie nu numai membră teoretic a UE, ci membri de facto şi în profunzimea valorilor. Nu să ne fălim că suntem membri şi facem în România un fel de creaţie care seamănă mai mult cu ceea ce vedem în Rusia învecinată. Ce s-a întâmplat în România în ultimii ani nu este stat de drept”.
Cine i-a servit imediat o replică tăioasă?
Ați ghicit: senatorul Traian Băsescu.
Care a subliniat, prompt, că, atunci când România a intrat în UE, a cedat din suveranitatea sa:
„Avem capitolul 3 din Tratat, care dă o listă întreagă de domenii în care Bruxelles este suveran şi nu statul naţional. Încurajarea naţionalismului este distrugerea UE. Nu mai suntem suverani în sensul clasic al cuvântului de când am intrat în UE”.
Ignorarea cerințelor UE era, pentru Băsescu cel de acum cîțiva ani, echivalentă cu distrugerea Uniunii.
Conformarea la aceste cerințe este, azi, pentru același Băsescu, echivalentă cu distrugerea statului românesc.
Ce s-a aflat între aceste poziții radical diferite?
Un fleac: condamnarea favoritei sale.
Un simplu verdict de corupție și lui Băsescu i-au explodat toate principiile și viziunile.
Ce face dragostea din om…
- Advertisement -