Complexul geotermal Therme Baloteşti s-a lansat oficial pe 14 ianuarie 2016. Autorităţile de mediu din Ilfov au făcut prima vizită aici “cândva” în luna ianuarie, refuzând să precizeze data exactă. Ministerul Mediului, într-un răspuns oferit B1.ro pe 1 martie, recunoaşte că “decizia finală privind eliberarea autorizaţiei de mediu” NU a fost încă luată. Iar Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului Ilfov răspunde, pe 25 martie, după aproape o lună, unei solicitări B1.ro, în care precizează doar că “în prezent, s-a luat decizia de emitere a autorizaţiei de mediu”. Atenţie însă, doar pentru “cod CAEN 5610 – Restaurant”, pentru că, susţin cei de la Ilfov, pentru “activităţi de agrement” nu e nevoie de niciun aviz!
Iată cronologia unor serii de bâlbâieli ale autorităţilor române în relaţia cu un “investitor strategic” străin, care mai beneficiază şi de ajutor de stat consistent de la statul român.
– 14 ianuarie 2016: Complexul Therme Baloteşti e lansat oficial, dar mai multe persoane au putut participa aici la diferite activităţi şi anterior acestei date, într-o serie de acţiuni publicitare ale companiei. Potrivit informaţiilor publice, Therme extrage apa termală din Baloteşti de la o adâncime de peste 3.100 de metri, are nenumărate piscine şi tobogane, grădini de palmieri şi alte locuri de divertisment. Nici una dintre aceste activităţi nu e verificată de vreo instituţie de mediu din România.
– 1 martie 2016: Într-un răspuns oferit B1.ro şi redat integral de noi în materialul de AICI – Ministerul Mediului precizează referitor la autorizaţia de mediu pentru complexul Therme Baloteşti:
“Verificarea conformării cu legislaţia de mediu şi actele de reglementare emise revine Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu. Însă, în cadrul procedurii de reglementare pentru obţinerea autorizaţiei de mediu (solicitare nr. 26491/27.11.2015) s-a efectuat verificarea amplasamentului de către un reprezentant al A.P.M. Ilfov. A fost întocmit îndrumar prin care s-au solicitat completări (inclusiv autorizaţia de gospodărire a apelor), urmând ca decizia finală privind eliberarea autorizaţiei de mediu să fie luată după completarea documentaţiei cu cele solicitate.”
Din modul în care e formulat răspunsul de către Ministerului Mediului reiese clar faptul că Therme Baloteşti NU AVEA, la acea dată, autorizaţie de mediu. Aceasta ar urma să fie obţinută după ulterioare “completări”, iar decizia finală “privind eliberarea autorizaţiei de mediu” va fi luată “după completarea documentaţiei cu cele solicitate”.
B1.ro solicită imediat un punct de vedere oficial despre acest subiect Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Ilfov.
– 25 martie 2016: La aproape o lună de la solicitare, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Ilfov răspunde B1.ro într-un mod ambiguu şi încâlcit, evitând să spună punctual când au verificat Therme Baloteşti în vederea avizului de mediu. Iată precizările ANPM:
“SC Therme Nord Bucureşti SRL a solicitat emiterea autorizaţiei de mediu pentru activitatea conform cod CAEN 5610 – Restaurant. În cadrul procedurii de emitere a actului de reglementare, autoritatea competentă pentru protecţia mediului a verificat amplasamentul în perioada ianuarie 2016. În prezent, s-a luat decizia de emitere a autorizaţiei de mediu.
Menţionăm că, activitatea de agrement nu se regăseşte în anexa nr. 1 la aferenta Ordinului nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu şi nu este necesară obţinerea autorizaţiei de mediu.”
Practic, ANPM refuză să spună în ce dată s-a deplasat la Therme Baloteşti pentru verificări, precizând vag doar “luna ianuarie”. Acest lucru ne face să credem că e posibil ca verificările să fi avut loc după 14 ianuarie, data la care Therme s-a deschis oficial.
În plus, formularea “în prezent” în privinţa deciziei privind autorizaţia de mediu, coroborată cu precizările Ministerului Mediului, ne îndreptăţesc să susţinem că autorizaţia de mediu a fost acordată recent, luna aceasta. Aşadar, cel mai mare complex geotermal din România, cum se laudă a fi Therme, a funcţionat fără nici un aviz de mediu aproape două luni!
Mai mult, nici măcar autorizaţia actuală nu este completă. Ea e obţinută de Therme doar pentru “cod CAEN 5610 – Restaurant”. Asta însemană că doar restaurantul Therme a primit aviz de mediu, NU şi complexul geotermal!
Dacă se consultă Anexa nr. 1 aferenta Ordinului nr. 1798/2007, la care face referire Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, se pot găsi rapid alte câteva domenii pentru care Therme avea nevoie de aviz de mediu!.
Astfel, pe site-ul propriu Therme arată că “apa termală este extrasă de la peste 3.100 metri adâncime”. Această activitate se regăseşte în Anexa 1 la capitolul “Alte activităţi extractive”.
Şi mai grav, pe site-ul Therme se precizează că “la Therme București am creat cea mai mare grădină botanică din România, cu peste 800.000 de plante, printre care 500 de palmieri și alte specii unicat”.
Iar în Anexa 1 apar explicit “Activităţi ale grădinilor botanice”. Activităţi pentru care autorităţile române nu s-au sinchisit să elibereze autorizaţie de mediu!
În consecinţă, cerem public Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului Ilfov să răspundă explicit la următoarele întrebări:
1. În ce dată a fost emisă autorizaţia de mediu pentru Therme Baloteşti şi cât timp şi în ce bază legală a funcţionat complexul fără aviz de mediu?
2. Între ce date din luna ianuarie au avut loc primele şi singurele verificări ale Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Ilfov la Therme?
3. De ce s-a autorizat Therme doar pentru „cod CAEN 5610 – Restaurant„? De ce nu au verificat autorităţile române de mediu şi celelalte activităţi din cadrul Therme, printre care enumerăm extracţia de apă termală şi „cea mai mare grădină botanică din România„?