spot_img
0.7 C
București
sâmbătă, ianuarie 11, 2025
AcasăEconomieCompaniile de stat au datorii cât jumătate din cifra de afaceri anuală

Companiile de stat au datorii cât jumătate din cifra de afaceri anuală

-

Datoriile companiilor de stat reprezintă aproape jumătate din cifra de afaceri generată de acestea, iar cele mai mari plăţi restante sunt către buget.Plăţile restante totale ale companiilor de stat au ajuns anul trecut la aproximativ 25 mld. lei, depăşind 40% din cifra de afaceri generată de acestea, de 62 mld. lei în 2014, în timp ce la firmele private ariera­tele au fost în ultimii ani sub 10% din cifra de afa­ceri, scrie Ziarul Financiar.

- Reclama -

de RADU PRICOP

- Advertisement -

Cele mai mari datorii ale com­paniilor de stat sunt la bugetul general consolidat, plăţile restante ajungând la sfârşitul anului trecut la un nivel estimat de aproape 11 mld. lei, repre­zentând aproximativ jumătate din totalul datoriilor, potrivit datelor preliminate publicate de Ministerul Finanţelor. Dacă la companiile de stat arieratele cele mai mari sunt chiar la buget, în cazul companiilor private datoriile cele mai mari au fost în ultimii ani la furnizori, comportamentul de plată fiind total diferit în sectorul privat şi în sectorul public, susţine Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Cei 274 de operatori economici la care statul este acţionar unic sau majoritar ori deţine direct sau indirect o participaţie majoritară figurează în statistica Ministerului Finanţelor cu un volum preliminat al plăţilor restante de 15,7 mld. de lei la 31 decembrie 2014, din care 8,4 mld. de lei sunt restanţe la bugetul consolidat. În cazul celor 1.105 operatori economici la care unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici sau majoritari ori deţin direct sau indirect o participaţie majoritară, plăţile totale restante erau la sfârşitul anului trecut de 9,14 mld. lei, din care datoriile la buget au fost de 2,5 mld. lei, potrivit datelor preliminate.
Datoriile companiilor private şi arieratele firmelor de stat au avut un trend ascendent după anul 2008, apropiindu-se de 20% din PIB (aproximativ 120 mld. lei), comportamentul de plată deteriorându-se în timpul crizei. Însă, în 2012 şi 2013 trendul s-a inversat, înregistrându-se o scădere a ponderii restanţelor în PIB.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img