spot_img
28.9 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasămediuBăsescu critică politica externă a lui K. Iohannis: România, decât să se...

Băsescu critică politica externă a lui K. Iohannis: România, decât să se gândească la vizite la Kiev, mai bine se băga la Chișinău

-

Fostul președinte Traian Băsescu a avut aprecieri critice la adresa politicii externe practicate de succesorul său la Cotroceni, Klaus Iohannis. În prima sa intervenție televizată de la încheierea mandatului, Traian Băsescu a spus, luni seara, la TVR, că România, în loc să se gândescă la vizite la Kiev, mai bine se băga la Chişinău, unde ar fi trebuit să se așeze la masă cu cele trei partide proeuropene, evitând astfel neînvestirea guvernului, transmite Digi 24.
„România, decât să se gândească la vizite la Kiev, la cum să ne băgăm în Ucraina, mai bine se băga la Chişinău. Aveam chei pe care le ştiu cei care trebuie să le ştie, cu care puteam să ne aşezăm la masă alături de cele trei partide politice proeuropene. N-au fost folosite şi s-a ajuns aici”, a precizat Traian Băsescu, citat de Mediafax.
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit săptămâna trecută, la Bruxelles, cu omologul ucrainean, Petro Poroșenko. Întrevederea bilaterală a avut loc la solicitarea liderului de la Kiev. Cu această ocazie, Petro Poroșenko a reiterat invitația adresată lui Klaus Iohannis de a face o vizită la Kiev, invitație pe care o lansase încă din mesajul de felicitare transmis cu ocazia alegerii.Președintele Klaus Iohannis trebuia să efectueze la sfârșitul lunii trecute o vizită în Republica Moldova, pe care a amânat-o, însă, pe motiv că erau încă în desfășurare negocierile pentru formarea guvernului. Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că era „previzibil şi inadmisibil” faptul ca guvernul Leancă să nu poată primi votul de încredere al Parlamentului Republicii Moldova.
„S-au dus în Parlament neavând alianţele făcute. Greu de explicat logica politică, n-au avut alianţă nici cu Partidul Liberal cele două partide, PLDM şi PDM, n-au avut alianţe cu un al treilea, trebuia ori cu PL ori cu comuniştii lui Voronin. Nu ştiu ce-a fost atât de drag lor, încât n-au reuşit să-i facă o concesie celui mai pro-românesc partid, Partidul Liberal. L-au lăsat în afară şi guvernul a căzut. În locul lui Leancă, nu m-aş fi dus în Parlament pentru nimic în lume, ştiind că o să cad. La ce s-a gândit el, că or să-l susţină comuniştii în ultima clipă, n-a funcţionat”, a afirmat Traian Băsescu.
Referitor la premierul desemnat Chiril Gaburici, fostul președinte a apreciat că venind din zona de business, „asta înseamă o Republică Moldova care, de unde a fost premiantul Parteneriatului Estic, începe să dea semne de rateu, pentru că, în mod cert, nefiind forţa unui premier om politic, nu va reuşi să împingă cu aceeaşi viteză nici Acordul de Asociere, nici Acordul de Liber-Schimb”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img