Un agent de securitate român a fost răpit ieri în Burkina Faso și dus probabil în Mali sau în Niger. Potrivit presei din acest stat african, răpitorii sunt rebeli tuareg afiliați Al-Qaida în Maghrebul Islamic. Ce se știe cu siguranță, scrie AP, este că persoane înarmate au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Compania pentru care lucra românul primiseo cerere din partea guvernului de la Ouagadougou să-și suspende activitatea, transmite Radio France Internationale.
Cinci persoane înarmate l-au răpit pe român după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea. Şoferul său şi un jandarm care le asigura protecţia au fost răniţi. Este ce a povestit Souleymane Mihin, directorul din Burkina Faso al companiei Pan African Minerals, care administrează proiectul de minerit Tambao. Potrivit unor surse citate de BBC, răpitorii ar face parte dintr-o grupare care are legături cu Mişcarea pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest, din Mali. În prezent, forţele de securitate naţionale şi militari din armata franceză verifică zona.
Mina, care se află în apropierea graniţelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals. E vorba de o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.
Surse din industria mineritului citate de Reuters au declarat că incidentul ar putea fi legat de faptul că Pan African Minerals a avut relaţii tensionate cu comunitatea locală.
Guvernul din Burkina Faso a cerut companiei recent să suspende producţia la mină, pentru că vrea să revizuiască toate contractele de minerit acordate în timpul mandatului fostului preşedinte Blaise Compaore, înlăturat de la putere de protestatari anul trecut.
Licenţa de export a companiei ar fi fost deja suspendată, pe motiv că nu a respectat prevederile din convenţia minieră privind asfaltarea drumului Dori-Tambao şi construcţia unei linii de cale ferată.
Însă nordul Mali (de unde ar proveni rebelii) se confruntă cu prezenţa a numeroşi islamişti înarmaţi, rebeli separatişti şi bande criminale. În trecut, cetăţenii străini răpiţi au fost duşi în zonele deşertice din nordul Mali şi ulterior eliberaţi în schimbul unor răscumpărări.
La București, Ministerul de Externe a activat o celulă de criză, iar premierul Victor Ponta i-a cerut șefului diplomației, Bogdan Aurescu, să monitorizeze situaţia din Burkina Faso şi să transmită informaţiile disponibile atât șefului guvernului, cât şi preşedintelui Klaus Iohannis.