spot_img
33.9 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăAnalizeComitetul pentru drepturile omului al ONU, lovitură la Fără penali

Comitetul pentru drepturile omului al ONU, lovitură la Fără penali

-

Comitetul pentru drepturile omului al ONU a cerut vineri Braziliei să-i permită fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, închis pentru corupţie şi spălare de bani, să participe la alegerile prezidenţiale din octombrie atâta timp cât apelurile sale în instanţă nu au fost încă judecate, relatează AFP, transmite agerpres.

- Reclama -

Acest comitet, format din experţi în drepturi civile şi politice, s-a pronunţat asupra unei cereri urgente depuse de avocaţii lui Lula la 27 iulie, la Geneva.

Într-o scurtă declaraţie, comitetul „cere Braziliei să ia toate măsurile necesare pentru a-i permite lui Lula (…) să-şi exercite drepturile politice din închisoare în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale” din octombrie 2018.

Liderul istoric al Partidului muncitorilor (PT), Luiz Inacio Lula da Silva, care a fost de două ori şef al statului (2002-2010), rămâne marele favorit în sondaje.

Partidul său i-a înregistrat candidatura miercuri, dar este foarte probabil ca aceasta să fie invalidată, întrucât o lege stipulează că orice persoană condamnată este ineligibilă.

Totuşi, mai multe apeluri au fost depuse de avocaţii lui Lula şi Comitetul pentru drepturile omului subliniază că candidatura sa nu va putea fi anulată „decât atunci când apelurile sale în justiţie vor fi examinate în mod echitabil” pentru a evita comiterea unei „greşeli ireparabile” în cazul fostului preşedinte de 72 de ani.

Unul dintre membrii acestui comitet, Olivier de Frouville, a declarat pentru AFP că apelurile depuse de Lula la Tribunalul superior de justiţie şi la Curtea supremă a Braziliei „ar putea duce la anularea condamnării sale” pentru corupţie.

În această situaţie, Lula ar trebui să primească permisiunea de „a-şi face campanie” chiar şi din închisoarea sa din Curitiba (sud), a adăugat el.

Brazilia nu a reacţionat până acum la apelul Comitetului, iar parchetul, contactat de AFP, a precizat doar că nu are nimic de spus pentru moment.

Dilma Rousseff, cea care i-a urmat în funcţie lui Lula înainte de fi destituită în 2016, şi-a exprimat satisfacţia pentru poziţia comitetului ONU.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...