spot_img
12.6 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăExterneComisia Europeană dă 1,5 miliarde euro lui Erdogan pentru migranți

Comisia Europeană dă 1,5 miliarde euro lui Erdogan pentru migranți

-

Comisia Europeană a aprobat joi o nouă tranșă din ajutorul financiar promis Turciei pentru cei peste două milioane de refugiați aflați în această țară, decizie ce survine după acuzațiile președintelui Recep Tayyip Erdogan că blocul comunitar nu și-ar respecta această promisiune, transmite agenția EFE.

Noua tranșă are o valoare de 1,415 miliarde de euro, iar ea aduce ajutorul total acordat de UE Turciei pentru refugiați la suma de 2,155 miliarde de euro.

- Advertisement -

Conform acordului încheiat în luna martie, UE s-a angajat ca în schimbul colaborării Turciei pentru stăvilirea valului de migranți veniți mai ales din Orientul Mijlociu să ofere acestei țări trei miliarde de euro până în anul 2017 și încă trei miliarde după acest an, bani destinați acoperirii cheltuielilor pentru refugiați.

Tranșa de 1,415 miliarde de euro va fi la rândul ei împărțită în trei tranșe mai mici. Prima este destinată acoperirii costurilor pentru sănătate și educație, a doua acoperă ajutoarele sociale oferite migranților și susținerea financiară a infrastructurilor din comunitățile unde ei sunt primiți, iar ultima este destinată activării noul Fond Fiduciar Regional al UE, creat ca răspuns la criza siriană și prin care se va finanța de asemenea asistența acordată refugiaților și comunităților care-i găzduiesc.

- Advertisement -

Există de asemenea dispoziții ca din această tranșă globală să fie alocate fonduri din care instituțiile financiare internaționale să finanțeze un portofoliu de proiecte.

În plus față de cele 1,415 miliarde, Comisia Europeană va aloca încă 79 de milioane de euro pentru proiecte de ajutor umanitar în Turcia, sumă care suplimentează un angajament precedent pentru anul în curs și care ajunge astfel la valoarea totală de 169 de milioane de euro.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img