Home Actualitate Comisia Europeană: Centralele de apartament vor fi taxate. Pachetul climatic al UE...

Comisia Europeană: Centralele de apartament vor fi taxate. Pachetul climatic al UE va lovi puternic buzunarele

0

Comisia Europeană a propus miercuri un pachet ambiţios de măsuri pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE, împreună cu o distribuire a ţintelor naţionale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră asupra cărora cele 27 de state membre vor avea dezbateri aprinse, relatează Reuters conform AGERPRES.

Noile ambiții ale Comisiei Europene se vor resimți puternic și la nivelul buzunarelor fiecărui cetățean, în condițiile în care sunt plănuite taxe pe produse energetice care nu sunt verzi. Altfel spus, produse precum centralele de apartament vor fi taxate.

Chiar oficialii europeni recunosc că urmează scumpiri. Pachetul de măsuri prezentat miercuri de Comisia Europeană ar putea genera creşterea facturilor la carburanţi şi încălzire pentru populaţie, prin urmare UE trebuie să fie convingătoare asupra faptului că acest pachet este ‘echitabil şi solidar’, altfel ‘rezistenţa’ va fi ‘masivă’, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu Pactul Verde european, Frans Timmermans, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Printre măsurile propuse de executivul comunitar în vederea atingerii obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% faţă de anul 1990 şi obţinerea neutralităţii climatice în anul 2050 se regăsesc creşterea costurilor pentru emisiile de CO2 generate de încălzire, transporturi şi industrie (inclusiv prin reformarea sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii – ETS), taxarea combustibililor destinaţi transporturilor aeriene şi navale, interzicerea din anul 2035 a comercializării autoturismelor noi diesel şi pe benzină, utilizarea sporită a surselor regenerabile de energie (cu obiectivul ca 40 % din energia UE să fie produsă din surse regenerabile până în 2030) concomitent cu reducerea consumului de energie, alinierea politicilor fiscale la obiectivele Pactului verde european, realizarea de campanii de împădurire, etc.

Ținta de reducere a acestor emisii va creşte în cazul României de la 2% la 12,7%, cea a Ungariei de la 7% la 18,7%, a Poloniei de la 7% la 17,7%, a Republicii Cehe de la 14% la 26%, iar a Bulgariei va creşte la 10% faţă de actuala ţintă de 0% care în cazul acestei ţări înseamnă doar să nu-şi crească emisiile.

Pachetul Fit for 55, care transpu­ne în legislaţie obiectivele Green Deal privind neutralita­tea cli­ma­tică a Europei, va pro­voca un tsu­na­mi industrial, de la sec­torul auto, aviatic, trans­port maritim până la modul în care ne încăl­zim casele, toate ur­mând să fie afectate de acest megapachet de mă­suri. Gazul şi energia nu­cleară sunt cărţile pe care Ro­mâ­nia trebuie să mize­ze în ur­mătorii 10 ani. Altfel, tran­ziţia va fi extrem de dură, spune Frans Timmer­mans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Euro­pene, cel care conduce de la cel mai înalt nivel realizarea şi implementarea Green Deal. 

„România are în faţa ei o provocare pe care o vedem la toate ţările care se bazează pe cărbune. Gazul va fi necesar în aceste ţări, altfel tranziţia energetică va fi prea dură. Ceea ce este important este ca infrastructura de gaz care se va construi acum să poată să aco­mo­de­ze proiectele pe hidro­gen. Eco­no­mia hidro­genu­lui va fi uriaşă“, a decla­rat Frans Timmermans, pentru ZF, în cadrul unei în­tâlniri restrân­se cu câţiva jurnalişti, pe tema Fit for 55.

Ad

Exit mobile version