Audierile comisarilor europeni desemnaţi, în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, au început luni, primii pretendenţi fiind slovacul Maros Sefcovic (comerţ şi securitate economică, relaţii interinstituţionale şi transparenţă) şi maltezul Glenn Micallef (echitate între generaţii, tineret, cultură şi sport), care au răspuns cu extrem de mare prudenţă întrebărilor eurodeputaţilor.
Comisiile de comerţ internaţional (INTA) şi afaceri constituţionale (AFCO) l-au chestionat pe Maros Sefcovic. În declaraţia sa introductivă, acesta le-a reamintit eurodeputaţilor că schimburile comerciale sunt „marcate de o competiţie aspră referitoare la noile tehnologii perturbatoare”, comerţul devenind astfel un „instrument geostrategic”.
‘Indiferent de rezultatul alegerilor din Statele Unite, voi prezenta o ofertă de cooperare”, a spus Sefcovic. El a adăugat că UE va trebui să-şi soluţioneze disputele cu SUA legate de oţel şi aluminiu.
Referitor la relaţiile interinstituţionale, el s-a angajat că consolideze cooperarea între Comisia Europeană şi Parlamentul European, nu în ultimul rând printr-o nouă versiune a Acordului cadru.
Relaţiile comerciale cu China au fost printre subiectele abordate în timpul audierii. Sefcovic a spus că Beijingul este partenerul comercial cel mai provocator, unul cu care Uniunea Europeană trebuie să-şi reechilibreze relaţia. „UE nu este interesată de războaie comerciale, aşteptăm cu nerăbdare să ne reechilibrăm relaţia cu China în domenii unde simţim că relaţia noastră nu este corectă”, a explicat Maros Sefcovic.
Mai mulţi eurodeputaţi i-au adresat comisarului desemnat întrebări legate de negocierile în desfăşurare cu ţările Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay). De asemenea, Sefcovic s-a angajat să continue să lucreze la acordurile de comerţ liber cu Mexic şi Australia şi a declarat că vrea ca UE să fie mai prezentă în Thailanda, Filipine şi India.
Întrebat de eurodeputaţi dacă Uniunea Europeană încalcă dreptul internaţional prin menţinerea legăturilor comerciale cu Israelul în virtutea Acordului de asociere UE-Israel, Maros Sefcovic a spus că acordul ‘poate fi schimbat numai cu unanimitate” între statele membre.