spot_img
16.1 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăAnalizeComisarul european (italian) al Economiei vrea un ajutor de 1500 miliarde de...

Comisarul european (italian) al Economiei vrea un ajutor de 1500 miliarde de euro: JOI SUMMMITUL ÎNFRUNTĂRII SPANIA, ITALIA, FRANȚA VERSUS GERMANIA ȘI OLANDA

-

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să lanseze încă un ajutor suplimentar, în valoare de 1.000 de miliarde de euro (1.100 miliarde de dolari), pentru a repara pagubele economice provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19), a afirmat luni comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni, transmit DPA şi Reuters conform Agerpres.

„Eurogrupul (miniştrii de Finanţe din zona euro) a făcut acum propuneri pentru un ajutor de peste 500 de miliarde de euro pentru a finanţa sistemele de îngrijire a sănătăţii, programul de lucru redus şi pentru a ajuta IMM-urile. Aceasta este suma previzionată de care avem nevoie pentru a face faţă acum situaţiei”, a declarat Gentiloni într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel. El a adăugat că fondurile ar putea fi obţinute prin intermediul viitorului buget multianual al UE.

- Advertisement -

În 9 aprilie, miniştrii de Finanţe din UE au pus la punct un pachet de măsuri în valoare de 540 miliarde de euro. Printre măsuri se numără împrumuturi de la Mecanismul European de Stabilitate, garanţii pentru împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii şi o schemă pentru finanţarea programelor de şomaj parţial ale statelor membre. Cu toate acestea, miniştrii europeni de Finanţe au lăsat nerezolvată problema împărţirii poverii financiare din cauza lipsei unui acord cu privire la emiterea de obligaţiuni comune.

Măsurile pe termen scurt anunţate în urmă cu două săptămâni de miniştrii europeni de Finanţe nu sunt suficiente, a apreciat Gentiloni.

- Advertisement -

Guvernul spaniol va propune partenerilor UE să creeze un fond de redresare de 1,5 trilioane de euro pentru a ajuta țările cele mai grav lovite de criza creată de coronavirus, relatează Reuters conform Hotnews.
Premierul Pedro Sanchez va face propuneri în timpul summitului de joi, într-o încercare de a conduce negocierile spre a găsi o soluție acceptabilă după ce Olanda și Germania au exclus asumarea unei datorii comune (coronabonduri), a spus o sursă din cadrul Ministerul de Externe, agenției Reuters.
Noul fond propus de Spania ar urma să fie finanțat prin obligațiuni UE fără scadență, iar banii vor fi trimiși diverselor țări ca transferuri și nu ca datorii.

Prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, a pledat și el din nou pentru mai multă solidaritate europeană și emiterea de eurobonduri ca răspuns la consecințele economice ale pandemiei, transmite dpa.

‘Trecem prin cel mai mare șoc de la ultimul război’ mondial, a afirmat Conte pentru ediția de luni a cotidianului german Sueddeutsche Zeitung, consultată în avans de dpa.

De aceea, Europa trebuie să dea un răspuns care să fie la înălţimea evenimentelor’, a declarat el, insistând că Uniunea Europeană are nevoie de ‘toată muniţia sa’ pentru a răspunde crizei prin emiterea de obligaţiuni comune.

Şefii de stat sau de guvern ai Celor 27 plănuiesc să aibă joi un nou summit prin videoconferinţă.

Miniştrii de finanţe din zona euro au stabilit deja un pachet de răspuns la criza coronavirusului de până la 540 miliarde de euro, convenindu-se de asemenea crearea unui fond de reconstrucţie.

Conte a pledat însă din nou în favoarea coronabondurilor, în legătură cu care statele îşi menţin divergenţele. ‘Această solidaritate este foarte specifică şi limitată în timp. Ea ne va întări enorm pe pieţe’, a subliniat premierul italian, menţionând că aceasta va trimite lumii un mesaj politic foarte puternic potrivit căruia ‘Europa este solidă şi unită’.

În ce priveşte rezistenţa opusă de Germania şi de Olanda faţă de coronabonduri, Conte a insistat că perspectiva trebuie să se schimbe acum: ‘Noi, europenii, trebuie să ne uităm la Europa’. Deseori, fiecare stat se uită doar la propriile avantaje, a explicat el. Spre exemplu, excedentul comercial german este mai mare decât prevăd regulile UE, ceea ce înseamnă că, în loc să fie locomotiva Europei, economia germană este frâna ei, a mai afirmat şeful guvernului italian.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img