Home Analize Comentariu DW: Nicio lecţie învăţată din cazul Ferguson

Comentariu DW: Nicio lecţie învăţată din cazul Ferguson

0

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE SEMNAT DE MIODRAG SORIC

Este bine că americanii de rând protestează împotriva violenţei poliţiştilor de la New York sau Ferguson. Cu atât mai mult cu cât, din păcate, unii politicieni americani strălucesc prin incompetenţă, crede Miodrag Soric

America priveşte consternată la miile de oameni care au ieşit pe străzi pentru a protesta faţă de uciderea unui bărbat lipsit de apărare. Prin aceste acţiuni de nemulţumire, americanii infirmă teoriile conform cărora şi-ar fi pierdut, definitiv, busola morală. Încă o dată, poliţişti albi au omorât un afroamerican. Şi, din nou, aceşti poliţişti ar urma să scape basma curată. Cel puţin asta transmite un tribunal din New York, care a decis că poliţistul Daniel P. nu va fi acuzat de moartea lui Eric Garner.

Împreună cu alţi aşa-zişi „apărători” ai legii, poliţistul l-a sugrumat pe bărbatul astmatic, i-a apăsat capul cu genunchiul, i-a apăsat pieptul cu putere, astfel încât, după doar câteva minute, victima a decedat.

În timp ce uciderea adolescentului Michael Brown nu a fost surprinsă de vreun aparat de filmat, nefericitul eveniment soldat cu moartea lui Eric Garner a oferit publicului american posibilitatea de vedea modul brutal de acţiune al poliţiştilor din New York. Imaginile, absolut şocante, au un impact emoţional devastator, cu precădere momentul în care Eric se plânge că nu poate respira.

Garner nu era înarmat şi nici nu a opus rezistenţă fizică împotriva poliţiştilor, care mai întâi l-au încercuit, apoi l-au trântit la pământ. Desigur, ei nu puteau să ştie că bărbatul de 43 de ani şi 150 de kg suferă de astm. Cu toate acestea, intervenţia lor nu poate fi sub nicio formă justificată. Sugrumarea lui de către poliţistul Daniel P. reprezintă o încălcare gravă a metodologiei Poliţiei din New York. Privită din această perspectivă, decizia juraţilor de a-l lăsa în libertate pe poliţist este de neînţeles.

Oricum, o atare intervenţie a poliţiştilor nu este deloc o excepţie la New York, lucru dovedit de un centrul de reclamaţii, citat de presa americană. Dacă nici măcar acest poliţist nu poate fi acuzat de omucidere, putem presupune că şi alte cazuri similare vor rămâne neclarificate. Ele sunt dovada violenţei folosite, zi de zi, de poliţiştii americani.

Tot este bine că, măcar de data aceasta, au reacţionat câţiva politicieni locali, care şi-au exprimat dorinţa ca procurorul general să deschidă o anchetă împotriva lui Daniel P. Însă, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul de la Ferguson, ies la rampă mulţi politicieni absolut incompetenţi. De pildă, guvernatorul democrat din New York, Andrew Cuomo.

În memoria lui Eric Garner

Acesta a refuzat să solicite un investigator special, care să prezinte şi să explice juraţilor dovezile. Nimeni nu ştie de ce a luat Cuomo o astfel de decizie. De asemenea, şi congresmenul republican Pete King, unul din cei mai reci războinici de la Washington, manifestă multă înţelegere pentru juraţii aparent suprasolicitaţi.

De altfel, nici preşedintele Barack Obama însuşi nu lasă o impresie mai bună. După întâmplările din oraşul Ferguson, Obama a cerut ca poliţiştii să poarte permanent camere video montate pe piept. În felul acesta, crede preşedintele, „şerifii” vor acţiona cu mai puţină brutalitate. Soluţia nu pare să fie deloc utilă, de vreme ce, iată, poliţiştii care l-au imobilizat pe Eric Garner, deşi ştiau că sunt filmaţi cu telefoanele mobile de către trecători, nu s-au simţit defel stingheriţi din această cauză.

Ad

Exit mobile version