spot_img
10.1 C
București
duminică, decembrie 3, 2023
AcasăAnalizeCOMENTARIU ANDREI BĂDIN: Marea necunoscută a alegerilor din Moldova

COMENTARIU ANDREI BĂDIN: Marea necunoscută a alegerilor din Moldova

-

Marea necunoscută a alegerilor de azi din Moldova este ce se va întâmpla cu voturile Partidului Patria condus de Renato Usatîi, partid scos din cursa electorală înainte cu 2 zile de alegeri. În sondajele de opiniei, Partidul Patria era creditat cu 8-9 la sută din voturi. Un scor important dacă ar fi să facem comparaţia cu cel mai pro-românesc partid de la Chişinău, cel Liberal, creditat cu 6-7 procente, Cum şi de ce Renato Usatîi a reuşit este o bună întrebare. Fără îndoială că banii au fost un factor important, dar a contat şi charisma personajului şi nu în ultimul rand baletul politic al tovarăşului Voronin, care şi-a nuanţat mult opţiunile anti-europene. Practic, Partidul Comuniştilor a pierdut o parte importantă din zestrea electorală în favoarea Partidului Patria al lui Renato Usatîi şi al Partidului Socialiştilor al lui Dodon (creditat înainte de scoaterea din joc a PP cu 5,8 la sută- 6 este pragul electoral din Moldova).

- Reclama -

Oficial, Renato Usatîi şi-a îndemnat electoratul să meargă la vot şi să voteze în chenarul cu Partidul Patria. Interesant este că şi presa de la Chişinău manipulează ca de exemplu PRO TV care a transmis ştirea că, de fapt, Usatîi şi-a îndemnat electoratul să voteze cu socialiştii lui Dodon.

Fără îndoială va conta factorul emoţional foarte mult. Deja la Chişinău unii comentatori spun că, de fapt, Renato Usatîi ar fi fost victimizat. Foarte important de menţionat este un document în limba rusă cu 10 zile înainte de alegeri în care un consultant rus îi cerea lui Usatîi ca în ultima săptămână să se victimizeze, fie să-şi dea foc la maşină, fie alte acţiuni. Rămâne de văzut dacă electoratul lui Usatîi va vota Partidul Patria şi atunci vom avea un caz unic în lume: un partid să ia la vot 8-9-10 şi să nu fie acceptat în Parlament ducând la proteste de stradă sau voturile se vor duce spre Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor. Probabil regizorii ruşi ştiu deja răspunsul!

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img