spot_img
4.3 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăActualitateColdea se îngroapă singur pas cu pas

Coldea se îngroapă singur pas cu pas

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Florian Coldea a vorbit în această seară, pentru prima oară de la declanșarea taifunului mediatic în jurul persoanei sale. A făcut-o printr-un comunicat lung, întru dezvinovățire, ceea ce e firesc, la urma-urmei. Dar, vai, ce dezamăgire, cel puțin pentru autorul acestor rînduri, care, prizonier, poate, al tezelor induse de cărți și filme de spionaj, din fragedă copilărie, a crezut mereu că mai-marii serviciilor secrete sunt superinteligenți, abili, cultivați și, mai ales, manipulatori. Analizînd comunicatul lui Coldea, urmărind tezele și ideile care formează apărarea lui, m-am dezumflat ca un balon. Într-o compunere gen clasa a 8-a, Coldea nu doar se ridiculizează, dar se împușcă în picior singur, folosind în apărarea lui exact lucrurile pe care le aruncă în cîrca adversarilor, dar la o scară mult mai mare. În plus, în loc să încerce, abil, să-și atragă susținători, generalul recurge la atacuri împrăștiate, menite să ducă exact la efectul contrar.

Probabil dacă Ceaușescu nu ar fi ajuns la execuție, ci la pușcărie, de acolo, pe la finele anului 1990, s-ar fi apărat în același stil: am fost mereu un om cinstit, muncitor, devotat poporului; am fost linșat mediatic, s-a spus despre mine că am robinete de aur la baie, că mă îmbăiez în sînge de copil, că purtam costume doar o dată, apoi le ardeam. Agenturile străine și dușmanii poporului au făcut asta, nimic nu era adevărat etc.

Principalele observații:

– Coldea se prezintă ca o Albă ca Zăpada maculată de conspiraționiști, inclusiv în slujba Rusiei ori a altor puteri ostile României. El reproșează puternic lipsa de probe, de dovezi împotriva sa, dar el însuși nu prezintă nici cea mai mică probă în sprijinul acuzațiilor sale, unele foarte grave.

– Ca să ne facem o idee, în text apare de nu mai puțin de 41 de ori cuvîntul ”unor”, articol nehotărît care dă un sens general substantivelor pe care le precede, un caracter difuz, obscur, ex. ”unor persoane”, ”unor trusturi”, ”unor pîrghii”, ”unor puteri străine”, ”unor emisiuni”, ”unor fapte” șamd.

– Mai trist, fostul șef al SRI folosește cea mai necăjită retorică în apărarea sa, una intrată demult în folclor: dai în mine, dai în fabrici și în uzine.

– Ba, Coldea chiar trece de nivelul de uzine: atacurile la adresa lui vor să distragă ”voit și cointeresat atenția publică de la problemele reale ale cetățenilor și de la agenda europeană”. Se vrea ” deturnarea atenției opiniei publice, prin subiecte false, de la problemele reale și interesele legitime ale societății românești și ale Europei în această perioadă electorală marcată și de un context de securitate complex și volatil, în care vectori de influență sau sorginte estică încearcă să submineze încrederea cetățenilor în instituțiile fundamentale ale statului român și în vocația euroatlantică a României”.

– Ați reținut, da? Criticile, justificate ori ba, la adresa unui fost general au menirea să perturbe interesele Europei și să facă jocurile esticilor (Rusia, Belarus, China sunt toate la est).

– În plus, el afirmă că autorii dezvăluirilor/acuzațiilor ”vizează, prin reluarea campaniei agresive de denigrare, crearea, prin intermediul trusturilor media pe care le conduc sau le reprezintă, a unor pârghii de presiune care să le permită influențarea agendei publice, dar și a deciziilor autorităților, atât la nivel politic, cât și instituțional”.

– Cum spuneam, Coldea se apără în fața acuzațiilor cu unele similare, dar mai grave: ”Actuala campanie mediatică, programată și calculată, nu urmărește prezentarea adevărului și susținerea interesului public, ci are la bază motive și obiective nedeclarate, care vizează susținerea unor interese personale și de grup, ilegitime în raport cu cetățenii onești, în scopul obținerii unor beneficii cu valență electorală, dar și de natură economică”. Deci presa care relatează despre cazul său face clar și indubitabil jocuri politice și economice mărețe. Ceva dovezi?

– Generalul denunță ”asocieri inventate cu personaje dubioase” folosite împotriva sa, dar, ce să vezi, mulți dintre adversarii incriminați i-au fost apropiați în timp, începînd cu Sebastian Ghiță, Dan Andronic sau alții. Apropo, în cazul Watergate, ziariștii de la Washington Post au dărmat președintele SUA prin asociere, într-un garaj subteran, cu un personaj dubios și anonim, a cărui identitate s-a aflat tîrziu, asta așa, în treacăt vorbind.

– El deplînge ”atacuri la persoană și la membrii familiei”. Păi, cînd soția îți e general activ al SRI nu prea se cheamă atac la familie, ci critică instituțională.

– Coldea merge pînă la a insinua că atacatorii săi sunt rezerviști ai fostei Securități și din serviciile din spațiul estic.

– ”Spre deosebire de responsabili din alte servicii, nu m-am implicat în niciun fel în activități politice sau care ar fi putut aduce (sau interpretate ca putând aduce) prejudicii Serviciului, autorităților naționale sau actorilor politici” mai clamează el. Numai că în România, deocamdată nu e ilegal ca foștii șefi din servicii să intre în politică, iar înțepătura lui îl vizează în primul rînd pe omologul său de la SIE, gen.Silviu Predoiu, care, culmea, i-a luat apărarea de la debutul scandalului. Altă eroare.

– Precizînd că nu s-a angajat în contracte de consultanță ”cu instituții de stat sau cu actori din spectrul politic al României”, generalul confirmă – dacă mai era nevoie – că lucrează pentru guvernul Albaniei, dar poate ar fi momentul să ne întrebăm dacă nu or mai fi și alte guverne străine?

– El mai susține că e discutat în cadrul ”unor emisiuni pe un fals subiect de interes public, puternic mediatizat anterior sub forma de breaking news, pe lângă prezentarea deformată / exagerată a unor (așa-zise) aspecte de noutate, sunt reluate subiecte vechi reinterpretate, cu titluri bombastice care se succed pe burtiere”. Dacă dedesubturile statului-paralel și abuzurile instituționale de nivel înalt sunt ”fals subiect de interes public” nu știm ce să mai comentăm.

– Poate cel mai grav, însă, în apărarea sa Coldea atrage profund SRI, inclusiv prin formula de final ”Patria a priori”, formula stupidă care constituie deviza serviciului. (Stupidă, pentru că nu înseamnă nimic în latină, formula ”Patria înainte de toate” fiind, de fapt, ”Patria ante omnia”). Formula SRI apare de 10 ori în text, iar ”serviciul” de alte 4 ori. Cei care vin cu dezvăluiri și acuzații în această perioadă ”au ca numitor comun dorința revanșardă față de activitatea SRI din perioada mandatului meu”. Deci, dai în mine, dai în fabricile și uzinele SRI.

– În încercarea de a se apăra, Coldea o tîrîște în luptă pînă și pe Laura Kovesi, spunînd că ”defăimarea mea are și un scop preventiv, în eventualitatea prezumptivei susțineri, de către mine, a unor persoane sau mișcări politice, respectiv a posibilității revenirii unor persoane pe o funcție importantă a statului român și revigorării luptei anticorupție”. Kovesi for president, nu-i așa?

– Mai mult, el bagă în malaxor și PSD și PNL, spunînd că cei care fac dezvăluirile în cazul său urmăresc ”influențarea / setarea agendei publice în raport cu interesele lor, prin presiuni – la limita șantajului – generate de pârghiile mediatice create asupra decizionalilor politici, aflați într-un context electoral sensibil”.
Ori, ”decizionalii politici” aflați în context electoral sensibil sunt Ciolacu, Ciucă și ale lor partide de guvernămînt.
Coldea merge și mai departe, susținînd că adversarii săi mai urmăresc și ”generarea și întreținerea unui climat favorabil pentru un cadru legislativ (mai) permisiv în raport cu faptele de corupție”.

O ploaie de acuzații grele, cum spuneam, fără o minimă probă ori măcar promisiunea unor probe, aruncate de Florian Coldea în capul presei române și a figurilor care au formulat denunțuri împotriva sa pe care nu un comunicat de presă le dezamorsează, ci ancheta în curs a procurorilor.
Una peste alta, sarcastic vorbind, dacă generalul nu mai poate face justiție televizată, din lipsă de mijloace, s-a chinuit să facă justiție ”comunicată”.
Printr-un comunicat necăjit, în opinia noastră, integral mai jos, care mai rău îl îngroapă decît îl curăță.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img