spot_img
13.5 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăExterneCOINCIDENŢE: Mitinguri la Bucureşti şi Varşovia, pro UE

COINCIDENŢE: Mitinguri la Bucureşti şi Varşovia, pro UE

-

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Varşovia pentru apărarea libertăţii, care în opinia lor este ameninţată de puterea conservatoare şi naţionalistă poloneză, şi pentru a-şi exprima ataşamentul faţă de Uniunea Europeană, relatează AFP.

„Vom lupta pentru libertate, demnitate, democraţie, pentru o Polonie liberă şi în sânul Uniunii Europene, deoarece acest lucru este cel mai important”, a declarat Grzegorz Schetyna, liderul principalului partid de opoziţie, Platforma Civică (PO, de centru), în faţa participanţilor la acest ‘Marş pentru libertate’.

- Advertisement -

Conform unui sondaj recent, Platforma Civică şi aliaţii săi liberali din partidul Nowoczesna se bucură de sprijinul a 33,4% din electorat, la o distanţă mică în spatele conservatorilor din Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflaţi la putere şi creditaţi cu 36,9% din intenţiile de vot. Stânga, total absentă din parlamentul actual, este susţinută de 10% dintre polonezi.

Alte sondaje dau PiS la peste 50 la sută.

- Advertisement -

Manifestanţii s-au adunat în faţa monumentului Charles de Gaulle, din inima Varşoviei, şi au parcurs apoi aproximativ doi kilometri, până la castelul regal din Oraşul Vechi.

Numeroşi participanţi la marş au purtat drapelul naţional şi steagul Uniunii Europene.

„Sunt aici pentru că Polonia începe să fie izolată (în Europa) din cauza unor demersuri ale guvernului nostru şi pentru a arăta că există în Polonia un mare număr de oameni care susţin Uniunea Europeană şi valorile pe care ea le reprezintă”, a declarat pentru AFP o informaticiană de 32 de ani, Magdalena Jarosz.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img