spot_img
0.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăExterneAbsenteism record la alegerile din Irak după invazia americană

Absenteism record la alegerile din Irak după invazia americană

-

Mai puţin de un alegător din doi au mers sâmbătă la urne în Irak, pentru primele alegeri legislative după victoria asupra jihadiştilor, a anunţat comisia electorală, potrivit AFP.

Rata participării a atins numai 44,52% din totalul persoanelor înscrise, cel mai ridicat absenteism de la primele alegeri multipartite organizate în ţară, în 2005.

Peste jumătate din cei 24,5 milioane de alegători au boicotat aceste alegeri, într-un act de sfidare la adresa clasei politice pe care o acuză constant că este coruptă.

Mulţi alegători au criticat prezenţa în fruntea listelor a aceloraşi figuri în perioadă scursă de la invazia condusă de americani, în 2003, şi prăbuşirea regimului Saddam Hussein.

Pe de altă parte, numeroşi votanţi care s-a prezentat la urne în cursul zilei au subliniat dorinţa lor de „schimbare” şi de a vedea „persoane noi” printre cei 329 de deputaţi ai viitorului parlament.

Nemulţumirea este vizibilă, în comparaţie cu primele alegeri din 2005, când 79% dintre alegători s-au prezentat la secţiile de votare, cu scrutinul din 2010 la care au participat 62,4% sau cel din 2014 când rata participării a fost de 60%

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img