de Elena Radu, avocat
Cloudul guvernamental – indiferent daca va fi OUG (neconstitutional) sau proiect de lege, daca:
– nu se modifica substanțial definițiile
– nu se vor exclud inregistrarile video, audio și audiovizuale din cloudul guvernamental,
– nu se stabilesc în mod clar, expres și limitativ care autorități și instituții publice vor pune bazele de date în cloudul guvernamental și nu se va defini și limita COMPILARII acestora;
– nu se vor defini în mod expres cine și cum poate solicita informații și date din cloudul guvernamental,
și se va lăsa Guvernului posibilitatea ca prin hotărâri de Guvern să definească totul, CHINA SCRIE PE NOI.
Public s-a spus mereu ca digitalizarea înseamna sa avem posibilitatea sa primim , la cerere mai multe informatii care ne privesc si ne intereseaza de la mai multe instituții și autoritati publice.
Or, conform definitiei, in cloudul guvernamental se vor pune si înregistrari audio, video si audiovizuale care pot fi compilate cu restul datelor de la orice institutie si autoritate publica.
Monitorizarea în masă și controlul vor fi ușor de introdus, prin compilarea de către Guvern a diverse norme din actele normative adoptate din 2020 încoace. În numeroase legi adoptate în perioada asta totul a fost legiferat imprecis, dând cec-uri în alb, putându-se adopta orice norme de Guvern.
Echipa de la Ministerul digitalizării zicea ca va mai modifica.
Însă, indiferent de modificarea privind unele aspecte tehnice, dacă proiectul va acorda o sfera largă de reglementare de către Guvern prin HG a tot ceea ce înseamnă cloud guvernamental, nu putem accepta să se adopte vreo lege sau OUG.
Pericolul ar fi mult prea mare pentru noi toti.
Atasat gasiti cateva comentarii pe forma proiectului de OUG care a fost pusă în dezbatere publică. Puteți vedea și ce compilări de acte normative deja în vigoare se pot face, putând fi invocate în HG uri pentru a dispune orice.