Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, în comuna Poiana Mare, judeţul Dolj, că modelul de administraţie liberală constă în cheltuirea eficientă a banilor şi dezvoltarea de proiecte pe plan local din bugetul propriu, el îndemnându-i pe candidaţii formaţiunii să le spună oamenilor realitatea, nu să-i amăgească prin „vorbe goale”.
„Modelul de administraţie liberală este să poată să chivernisească cât se poate de bine banii şi să dezvolte proiecte pe plan local din bugetul propriu şi a reuşit să îşi dezvolte astfel de proiecte la nivelul comunei (n.red.: primarul comunei Poiana Mare). Le cer tuturor să spună oamenilor realitatea. Nu are rost să venim şi să înşirăm vorbe goale, să vorbim despre tot felul de proiecte, să amăgim oamenii, pentru că nu facem nimic altceva decât să ne amăgim pe noi înşine. Iar partea de administrare, de activitate la nivel local nu ai cum să o ascunzi, fiindcă ea se vede, omul se află în centrul tuturor promisiunilor. Iar când vine vorba de alegeri locale, aici nu este neapărat vorba de ideologii, ci de om. Oamenii aleg oameni, oameni care au făcut ceva în viaţa lor, oameni care sunt gospodari şi care sunt în măsură ca împreună cu echipa cu care îşi propun să administreze o localitate dau credibilitate”, a spus Nicolae Ciucă, la Poiana Mare, la o întâlnire cu candidaţi PNL.
Preşedintele liberalilor a abordat câteva probleme cu care se confruntă judeţul Dolj cum ar fi deşertificarea, lipsa gazelor naturale în trei sferturi din judeţ, lipsa autostrăzilor care să lege regiuni care să permite accesul rapid în regiune sau lipsa unor capacităţi de producţie pentru prelucrarea producţiei agricole.
„Am trecut prin Poiana Mare pentru că aici, acum trei ani şi un pic, împreună cu domnul primar am discutat câteva activităţi care ţineau de proiectele pe care dumnealui a ţinut să le realizeze. Parte dintre ele au ieşit, parte nu au ieşit. La vremea respectivă discutam de un proiect care din perspectiva mea este deosebit de important nu doar pentru ceea ce se întâmplă astăzi, ci pentru viitor şi anume fenomenul de deşertificare care se petrece în Lunca Dunării, încă vreo 30-40 kilometri către nord. Şi îmi spunea domnul primar atunci că în ultimii ani dunele de nisip au crescut cu 2-3 metri. Am încercat să vedem cum facem să avem mai mult teren la un loc pentru a demara un proiect de împădurire. Am înţeles că este greu să îi convingi pe oameni să se asocieze şi am găsit ca soluţie legiferarea acestui proces. Şi s-a început proiectul de împădurire. Sunt câteva hectare, puţine este adevărat, aici la Poiana Mare, dar s-a început şi în partea dinspre Călăraşi şi Dăbuleni, inclusiv la Amărăşti, Apele Vii şi cred că este un proces care se va derula cum trebuie”, a afirmat liderul PNL.
Nicolae Ciucă a mai afirmat că prin cabinetul său senatorial a reuşit să acorde o atenţie mai amănunţită problemei deşertificării din Dolj.
„La mine la cabinetul senatorial am un băiat care se ocupă nemijlocit de această chestiune. A fost săracul pe la toate primăriile, pe la toate comunele. Avem un studiu cât se poate de amănunţit pe tot ce înseamnă deşertificarea şi disponibilitatea suprafeţelor de teren. Nu este doar asta soluţia, problema este un pic mai complexă. Am discutat cu şefa staţiunii de Cercetare de la Dăbuleni şi sunt mai multe chestiuni care se pot face acolo. Important este că s-a început şi este în derulare”, a mai afirmat preşedintele PNL.
Liderul PNL a adus în discuţie şi proiectul care vizează realizarea magistralei de gaze naturale pe traseul Segarcea-Băileşti-Calafat, despre care a spus că va fi gata la jumătatea anului 2026.
„Gazul este important pentru tot ce înseamnă partea de confort şi încălzirea locuinţelor, dar cel mai important pentru această regiune este pentru activităţile de producţie, inclusiv pentru ceea ce înseamnă componenta legumicolă a zonei, încălzirea solariilor sau serelor, fiecare cum îşi dezvoltă prelucrarea. Pentru că dacă doar vom vinde materia primă sau produsele, valoarea adăugată şi profitul rămân la un nivel foarte mic şi nu se ajută prea mult. Chiar discutam despre ce a mai rămas în zonă din partea de producţie: la Piscu Vechi o singură facilitate, din păcate”, a mai afirmat liderul PNL.
Totodată, preşedintele PNL a reamintit unele obiective ale politicii liberale cum ar fi susţinerea clasei de mijloc, dezvoltarea mediului de afaceri, consolidarea capitalului românesc, dar şi crearea unui fundament local care să asigure acele condiţii de dezvoltare, inclusiv de infrastructură. „Pe guvernarea liberală, pentru prima dată, mai exact în 2022, creşterea economică a României s-a bazat mai mult pe partea de investiţii decât pe partea de consum. Pe responsabilitatea liberală am mărit în fiecare an bugetul pentru investiţii”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.