spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăAnalizeMinisterul Apărării britanic: Rușii merg spre orașul-cheie Vuhledar

Ministerul Apărării britanic: Rușii merg spre orașul-cheie Vuhledar

-

Cucerirea de către Rusia a satului Novomihailovka, în estul Ucrainei, ar putea să pună în pericol oraşul-cheie Vuhledar, informează marţi Ministerul Apărării britanic în baza informaţiilor serviciilor sale secrete, potrivit dpa.

Forţele ruse au preluat luni controlul complet asupra localităţii Novomihailovka, în regiunea Doneţk. Potrivit unor surse militare ucrainene, Rusia a desfăşurat un efectiv de 30.000 de soldaţi în cadrul operaţiunii.

- Advertisement -

În actualizarea sa zilnică pe X (ex-Twitter) a buletinului cu informaţii despre evoluţiile pe frontul din Ucraina, ministerul britanic afirmă că situaţia din Novomihailovka „demonstrează progrese lente, dar graduale pe care le obţin forţele ruse”.

Noul avans al Rusiei la nord de Vuhledar ar putea pune în pericol poziţia Ucrainei în acest oraş, o fortăreaţă-cheie care „a provocat pierderi extrem de mari forţelor terestre ruse”.

- Advertisement -

Ucraina resimte presiunea celor peste doi ani de război, declanşat în februarie 2022 de către Rusia prin invazia sa ilegală şi nejustificată pe teritoriul statului vecin.

Situaţia de pe front a fost evocată marţi şi de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, care, într-o reuniune cu personalul militar de vârf, a declarat că armata rusă continuă să deţină iniţiativa pe frontul din Ucraina, unde a cucerit mai multe localităţi în ultima săptămână şi luptă pentru controlul altora, potrivit EFE.

„Trupele noastre deţin iniţiativa pe întreaga linie a frontului şi continuă să forţeze inamicul să-şi părăsească poziţiile. Datorită unor acţiuni intense, armata rusă a eliberat localităţile Pervomaiskoe, Bogdanovka şi Novomihailovka din Republica Populară Doneţk”, a spus el în raportul său.

În acelaşi timp, Şoigu a afirmat că, în prezent, forţele ruse „îşi extind zona de control în Berdîci şi Gheorghievka”, la vest de Avdiivka şi Mariinka.

„Potenţialul nostru militar ridicat ne permite să exercităm o presiune constantă asupra inamicului şi să nu-i permitem acestuia să menţină linia de apărare”, a adăugat el.

În raportul său, Şoigu s-a referit şi la recenta decizie a Washingtonului de a aloca aproximativ 61 de miliarde de dolari Kievului pentru ca, aşa cum a spus el, ucrainenii „să continue să moară pentru interesele (SUA) în lupta lor împotriva Rusiei”.

„În total, de la începutul operaţiunii militare, pierderile armatei ucrainene se apropie de o jumătate de milion”, a spus el, declarând că ajutorul occidental nu a ajutat Kievul să-şi atingă obiectivele în contraofensiva „pregătită de instructorii NATO”.

„Armata noastră a spulberat mitul superiorităţii armamentului occidental”, a declarat ministrul rus al apărării, adăugând că industria de apărare rusă şi-a multiplicat capacitatea de producţie, ceea ce se poate vedea pe câmpul de luptă.

„Vom continua să creştem producţia celor mai solicitate modele de arme şi echipamente militare într-o manieră proporţională cu ameninţările generate de Statele Unite şi aliaţii lor şi vom continua să perfecţionăm componenţa şi structura forţelor armate”, a avertizat el.

Totodată, Serghei Şoigu a declarat că armata rusă va creşte „intensitatea atacurilor asupra centrelor logistice şi a depozitelor de echipamente militare occidentale”, fără să specifice geografia atacurilor.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img