spot_img
30.8 C
București
duminică, iulie 14, 2024
AcasăAnalizeCiucă la 147 de ani de liberalism: "O constantă a politicii PNL-ului istoric...

Ciucă la 147 de ani de liberalism: „O constantă a politicii PNL-ului istoric a fost continuarea cu tenacitate a dezvoltării şi modernizării ţării, dar tot timpul cu atenţie către coeziunea socială”

-

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat, marţi, în cadrul simpozionului “PNL între Prima şi a Doua Modernizare a României: 147 de ani de liberalism”, că ”o constantă a politicii PNL-ului istoric a fost continuarea cu tenacitate a dezvoltării şi modernizării ţării, dar tot timpul cu atenţie către coeziunea socială.

- Reclama -

”În calitate de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, sunt conştient de problemele privind încrederea în politică şi în politicieni din partea unei părţi a societăţii româneşti. Cu atât mai mult apreciez că astăzi suntem împreună, întrucât vom discuta o temă care va suscita idei interesante şi utile pentru dezbaterea publică şi pentru Partidul Naţional Liberal”, a spus preşedintele PNL în deschiderea evenimentului. 

- Advertisement -

”Iar Partidul Naţional Liberal de astăzi continuă efortul de dezvoltare şi modernizare a României. Dezbaterea de azi îşi propune să afle ce anume trebuie recuperat, valorizat şi întărit din vechea acţiune politică şi de guvernare a Partidului Naţional Liberal în opera sa de întemeiere şi modernizare a ţării. Consider că sunt teme ale istoriei Partidului Naţţional Liberal cu mare relevanţă pentru zilele noastre”, a menţionat el. 

Nicolae Ciucă a dat un exemplu, arătând că ”o constantă a politicii PNL-ului istoric a fost continuarea cu tenacitate a dezvoltării şi modernizării ţării, dar tot timpul cu atenţie către coeziunea socială”.

- Advertisement -

”PNL a promovat marile reforme sociale, reforma agrară, emanciparea ţărănimii, reforma electorală, crearea de cooperative, bănci populare, case rurale pentru înlesnirea accesului ţăranilor la credite, alfabetizarea. Şi astăzi, dezvoltarea şi solidaritatea cu cei mai vulnerabili trebuie să fie cuvintele cheie, cu atât mai mult cu cât ne confruntăm cu o criză globală şi cu războiul declanşat de invazia forţelor ruse în Ucraina”, a spus el. 

Potrivit preşedintelui PNL, un alt „secret” al succesului înaintaşilor liberali a fost profesionalizarea politicii.

”În 1911, Vintilă Brătianu a înfiinţat Cercul de studii liberale. Politicile publice de consolidare a României întregite au fost gândite în acest cadru. Fiecare nouă guvernare liberală adăuga şi perfecţiona în aceeaşi direcţie ceea ce făcuseră deja celelalte guvernări liberale. De aici şi vocaţia de constructori a liberalilor. Direcţiile generale erau corect şi profesionist stabilite. Vechiul Cerc de studii liberale ne poate fi, aşadar, o bună sursă de inspiraţie în dorinţa de a aduce mai multă expertiză academică şi profesională în politică”, a arătat premierul. 

Nicolae Ciucă a menţionat că ”avem astfel de instituţii în Partidului Naţional Liberal, avem departamente de specialitate pe care trebuie să le întărim, să devină mai efervescente, iar rolul activităţii lor să se concretizeze în demersuri politice de continuare a dezvoltării României”. 

”Aşa putem asigura un suport profesionist pentru politicile de guvernare şi pentru programele viitoare. Aceasta presupune o racordare mai profundă şi o participare activă a Partidului Naţional Liberal la marile dezbateri privind viitorul României şi al Europei. Profesionalizarea politicii şi a actului de guvernare prin apelul direct la elitele profesionale şi academice este parte din acest demers de recâştigare a încrederii”, a spus Ciucă. 

El a menţionat că ”nimeni nu se aşteaptă la minuni peste noapte”, dar ”pasul făcut astăzi este important şi de bun augur”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img