spot_img
9.8 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăAnalizeCiucă: Facem o analiză în ceea ce priveşte această posibilitate de ajustare...

Ciucă: Facem o analiză în ceea ce priveşte această posibilitate de ajustare a compensării la preţul la energie

-

Premierul Nicolae Ciucă a precizat, marţi seară, întrebat dacă susţine reglementarea preţului la energie, că va fi făcută o analiză în perioada următoare.

”Oamenii nu trebuie să primească facturi duble, pentru că nu s-a schimbat nimic în conţinutul ordonanţei de urgenţă care stabileşte clar preţul care este plătit de către consumatorul casnic, ca, de altfel şi de consumatorii economici. Ca atare, acest lucru nu trebuie să se întâmple. Dacă s-a întâmplat, este absolut o greşeală şi ea trebuie verificată. Oamenii trebuie să plătească, consumatorul casnic care consumă până în 300 de kilowaţi trebuie să plătească 0,68 de lei pe kilowat”, a declarat Nicolae Ciucă. 

- Advertisement -

 De asemenea, Ciucă a fost întrebat dacă la nivelul PNL se ia în calcul reglementarea preţului la energie, iar el a răspuns că va fi făcută o analiză. 

 ”Până în acest moment, la nivelul ANRE şi la nivelul ministerelor care decontează compensarea preţurilor la energie şi la gaze, s-au primit toate facturile pentru intervalul noiembrie-martie, Nu avem încă o lună încheiată, de exemplu, aprilie care ar trebui să fie prima lună pe care să fi analizat nivelul compensărilor şi după aceea facem analiză în ceea ce priveşte această posibilitate de ajustare a compensării la preţul la energie. Aşa cum ne-am angajat în momentul de faţă mergem pe aplicarea ordonanţei de urgenţă pentru perioada aprilie 2022- martie 2023 şi când vom avea datele concrete asupra unei sume compensatorii pe o lună întreagă, vom lua o decizie. Ştiţi foarte bine că această formulă de calcul a preţului la energie este una cât se poate de complexă, motiv pentru care ANRE, împreună cu Ministerul Energiei şi specialişti din Ministerul Finanţelor lucrează şi analizează opţiuni prin care putem să intervenim pe o soluţie. Oricare dintre ele poate fi o opţiune”, a subliniat premierul. 

- Advertisement -

 Nicolae Ciucă a explicat că românii nu vor fi afectaţi de măsurile pe care Guvernul le ia. 

 ”În funcţie de impact, putem să aducem inclusiv modificări la ordonanţă. Românii nu vor fi afectaţi de măsurile pe care le vom lua în acest sens”, a adăugat Nicolae Ciucă.  

Premierul a mai spus că o reducere a preţului la energie nu este posibilă, în prezent.  

 ”O reducere a preţului mai mult decât este acum nu este posibil, pentru că trebuie să fim oneşti şi să le spunem oamenilor adevărul. Bugetul este cel pe care l-am făcut public şi aceştia sunt bani din care putem să realizăm compensările de  preţuri la energie şi gaze”, a mai declarat Nicolae Ciucă. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img