Preşedintele Federaţiei SANITAS, Leonard Bărăscu, susţine că peste 90% dintre managerii spitalelor au trimis Guvernului solicitări pentru accesarea fondurile europene destinate veniturilor angajaţilor din sistemul de sănătate, în valoare de 400 de milioane de euro, însă Executivul nu a deschis linie de finanţare pentru aceşti bani.
Acesta a precizat că managerii spitalelor care au reuşit să acceseze aceşti bani au fost criticaţi ulterior de autorităţi şi au fost vizaţi de controale ale Curţii de Conturi.
„Ministrul de Finanţe a spus că are banii, dar lui nu i s-au cerut de către manageri. Iar eu ştiu că 90% dintre manageri au făcut aceste hârtii, le-au trimis şi nu au primit banii nici astăzi. Guvernul n-a deschis o linie de finanţare către Casa Naţională de Asigurări, să poată să vină cei din spitale să ia banii de la Casă. Unii manageri nu au primit banii, iar unii, dacă i-au primit, le-a trimis Curtea de Conturi pe cap, deci mai rău”, a declarat pentru AGERPRES Leonard Bărăscu.
Liderul sindical afirmă că în urmă cu două săptămâni ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, i-a transmis că suma de 400 de milioane de euro din fonduri europene stă nefolosită, deoarece nu au fost solicitaţi de către managerii de spitale.
„Acum două săptămâni, când premierul Orban ne-a primit, împreună cu miniştrii de resort – de Muncă, de Finanţe, al Sănătăţii şi doamna vicepremier, ne-au promis că le rezolvă sau că găseşte nişte soluţii pentru problemele salariale, dar au trecut două săptămâni şi nu s-a întâmplat nimic în ceea ce priveşte partea financiară, din acest motiv am venit azi. Stimulentul de risc trebuia dat din aprilie-mai, ori nici acum o parte din colegii noştri nu l-au primit, inclusiv cei de la asistenţa socială. Asta e grav! Trebuia s-o facă până acum. Au spus că dau un spor de până la 30% pentru toţi cei care au avut contact covid, toţi cei care au participat la acţiunea anti-covid. Nici până astăzi nu s-a rezolvat nimic. Apoi, de la începutul acestei epidemii, la început, în martie, trebuia să se rezolve un spor de între 55% – 85% pentru cei care lucrează în mediul infecţios, pentru care ministrul Sănătăţii trebuia să dea un ordin, începând din ziua în care a fost declarată epidemia, sau, acum, pandemia. Asta se aplica la cei cu boli infecţioase, Balş, Victor Babeş, care astăzi nici măcar nu au 20-25%, ce să mai vorbim de 55-85% pe care îl aveau în spitale colegi de-ai noştri care lucrau în ATI”, a precizat Leonard Bărăscu.