spot_img
8.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăActualitateCîțu aruncă Constituția la gunoi

Cîțu aruncă Constituția la gunoi

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Haosul din România se extinde de la o zi la alta, impresia fiind că nimeni nu mai e dispus să respecte vreo regulă, de la vîrful țării începînd. După ce am aflat azi că Poliția a amendat PNL pentru lipsa măștilor la congres, dar nu suflă o vorbă despre cetățeanul Klaus Iohannis, filmat și pozat fără mască, vine una și mai și. Premierul Cîțu și deputatul Florin Roman, probabil și alți membri ai grupării, răstălmăcesc, efectiv, decizia CCR privind moțiunea de cenzură și dau semnale că ea va rămîne blocată, cel puțin o perioadă.

CCR s-a pronunțat azi fără echivoc: între puterile statului există conflict constituțional pentru că parlamentul – prin aripa Cîțu din PNL și PSD – a blocat procedura de votare a moțiunii de cenzură depuse de AUR și USRPLUS.

”Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale.

Curtea a constatat că moțiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare. Însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin.(5) din Constituție coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum și art.113 alin.(2) din Constituție. Parlamentul nu a dezbătut moțiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura inițiată și continuă să încalce art.113 din Constituție. În consecință, au fost încălcate și prevederile constituționale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept și alin.(4) privind echilibrul puterilor în stat”.

Pentru cine nu e analfabet funcțional, reiese clar că moțiunea a fost depusă legal și trebuie votată neîntîrziat, ea fiind deja în depășire de termene constituționale.

Pentru Florin Cîțu și Florin Roman interpretarea e alta: guvernul a ieșit victorios, și trebuie să se aștepte motivarea deciziei și publicarea ei în Monitorul Oficial, pentru ca abia ulterior să se stabilească parcursul.

Fals, cap-coadă.

Gruparea Cîțu a împins baba pe scări și apoi a întrebat-o de ce se grăbește.

Gruparea Cîțu a blocat – cu concursul PSD – votarea moțiunii, încălcînd Constituția, apoi tot ea jubilează că CCR a confirmat respectiva încălcare.

Bezna minții, nu alta.

Să spunem, însă, ceva ce Cîțu precis nu știe, dar mulți alți politicieni știu.

Legea de funcționare a CCR nr.47/1992, are o prevedere specială legată de judecarea conflictelor de natură constituțională, generată de dorința eliminării riscului major de blocare a funcționării statului pe un termen mai lung.

Art.36. – Decizia prin care se soluţionează conflictul juridic de natură constituţională este definitivă şi se comunică autorului sesizării, precum şi părţilor aflate în conflict, înainte de publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Spre deosebire de alte cazuri ținînd de competența CCR, la judecarea conflictelor între autorități ale statului, ambele părți sunt reprezentate prin delegați la ședința respectivă, deci sunt informate direct de la sursă.

În plus, precizarea că decizia se comunică părților în conflict ÎNAINTE de publicarea în M.O. are rațiuni precise, deci, anume evitarea unui blocaj întins pe durata celor 30 de zile în care CCR are răgaz să publice motivarea completă.

În consecință, Guvernul și Parlamentul sunt obligate să aplice decizia Curții chiar de azi.

Conform informațiilor noastre, CCR va emite motivarea în cursul zilei de mîine, dar asta nu schimbă lucrurile pe fond.

Gruparea Cîțu continuă să sfideze legile, deciziile CCR, regulamentele, statutul propriului partid și, în general, cam tot ce se poate sfida. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img