spot_img
32.1 C
București
marți, iulie 23, 2024
AcasăDezvaluiriCîțu a mințit! Cazul a apărut și în presa americană

Cîțu a mințit! Cazul a apărut și în presa americană

-

Flux24 a prezentat in premiera nationala pe data de 11 august 2021 dovada faptului ca in martie 2001 Florin Vasile Citu, actualul premier al Romaniei, a fost condamnat in statul america Iowa la 2 zile de inchisoare si 1000 de dolari amenda pentru conducerea unui autovehicol aflat sub influenta bauturilor alcoolice si/sau al drogurilor.
La cateva ore dupa prezentarea documentului, Premierul Florin Citu a admis acest lucru intr-o conferinta de presa de la Guvern ca a condus intr-adevar un autovehicol sub influenta alcoolului si a fost prins.
Intrebat in conferinta daca Presedintele Iohannis sau Presedintele PNL Ludovic Orban au fost informati despre aceasta condamnare din SUA, atunci cand a fost propus ca ministru al finantelor, premierul Citu a raspuns rapid: „Este o contraventie. Sa stiti ca am mai platit amenzi si in Romania de circulatie.”

- Reclama -


Datele de la dosarul sau de condamnare din SUA, insa, il contrazic pe premierul Citu.
Condamnarea sa din SUA nu a fost contraventionala ci penala in toata regula. 
Din documentul pe care Flux24 il pune acum la dispozitie se pot vedea „partile” din dosarul respectiv.
Numele cauzei este State of Iowa, ca „plaintiff” (reclamant), v. Florin Vasile Citu, ca „defendant” (inculpat).
Notiunea de „defendant” este una generala in SUA pentru „parat”, insa in situatia cazurilor penale, „defendant” se refera la inculpat.
Or, este vadit ca, in cazul de fata, obiectul cauzei a fost de natura penala, din moment ce Premierul Citu a fost condamnat la 2 zile de inchisoare si plata a 1000 de dolari amenda.
Florin Citu a fost prins beat sau drogat la volanul unei masini pe data de 3 decembrie 2000, ceea ce a incalcat art. 321J.2(A) din Codul penal al statului Iowa, rezulta din documentul prezentat de Flux24 pe data de 11 august 2021.
Conform codului penal al statului Iowa, art. 321J.2(A) condamna fapta persoanei de a conduce un autovehicol:”a. sub influenta unei bauturi alcoolice sau alte droguri ori o combinatetie a acestor substante;b. in timp ce are o concentratie de alcool de .08 sau peste;c. in timp ce e prezenta orice cantitate de substante interzise in respectiva persoana, asa cum se masoara din sangele sau urina persoanei”.
In SUA, pentru acuzatii similare sau de o gravitate mai mica, oameni politici sau aflati in functii de conducere si-au dat demisia.

- Advertisement -

CAZUL A APĂRUT ÎN PRESA AMERICANĂ

StiriSuceava.net a consultat arhivele publicațiilor din Statele Unite și a identificat detalii inedite despre arestarea premierului Florin Cîțu în urmă cu 20 de ani și procesul prin care a fost condamnat penal pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

- Advertisement -

În anul 2000, Florin Vasile Cîțu locuia în orașul Ames din statul Iowa și studia la universitatea de stat din localitate.

Duminică, 3 decembrie 2000, la ora 02:11, aflat la volanul unei mașini, Florin Cîțu a fost oprit în trafic la intersecția străzilor Elwood Drive (devenită între timp University Boulevrad) și Lincoln Way din orașul Ames. Florin Cîțu a fost depistat sub influența băuturilor alcoolice.

Florin Cîțu a fost arestat și pus sub acuzare pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Ziarul local The Ames Tribune scria luni, 4 decembrie, că Florin Cîțu avea 28 de ani și locuia în clădirea situată pe strada Squaw Creek Drive, nr. 600. Intersecția în care a fost prins băut la volan se află la doi kilometri de locuința de atunci a lui Florin Cîțu, fiind situată la aproximativ jumătatea distanței dintre campusul universitar și locuință.

„Conducând în stare de ebrietate, la intersecția Elwood Drive și Lincoln Way (la ora 2:11 a.m.). În timpul unei opriri de rutină, șoferul a fost găsit sub influența unei băuturi alcoolice. Florin Vasile Cîțu, în vârstă de 28 de ani, 600 Squaw Creek Drive, a fost arestat și acuzat că ar fi operat în stare de ebrietate.”, acesta este articolul publicat în ediția din 4 decembrie 2000 a ziarului local The Ames Tribune.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img