Cioloș acuzat de atentat la Șumuleu Ciuc

0
209

Fostul premier Dacian Cioloş, preşedinte fondator al Mişcării România Împreună, a negat joi că a blocat în 2016 includerea pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu Ciuc pe lista patrimoniului UNESCO, răspunzând unor acuzaţii formulate de mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare, inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Dacian Cioloş a explicat că dosarul privind includerea pelerinajului de la Şumuleu Ciuc pe lista UNESCO a fost depus de guvernul precedent celui pe care l-a condus şi „i-a venit rândul” la Comisia UNESCO în 2016. Potrivit acestuia, Comisia UNESCO a constatat că există probleme tehnice în acest dosar, a cerut date suplimentare şi a amânat decizia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat joi, într-un comunicat de presă, că Dacian Cioloş este responsabil de faptul că pelerinajul de la Şumuleu Ciuc nu este parte a patrimoniului UNESCO.

„Persoana datorită căreia pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est, nu este parte a patrimoniului UNESCO se află azi în vizită la Miercurea Ciuc. Este ori amnezic, ori mincinos: guvernul pe care l-a condus este cel care în anul 2016 a împiedicat introducerea pe lista patrimoniului UNESCO a pelerinajului de la Şumuleu Ciuc, negând în acest fel existenţa acestei zone şi valorile spirituale ale maghiarilor transilvăneni”, a declarat Borboly Csaba, citat în comunicatul Biroului de Presă al CJ Harghita.

El a adăugat că, „după această manevră mârşavă”, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a solicitat demiterea ministrului culturii, dar Dacian Cioloş nu a făcut acest lucru, demonstrând faptul că ştia de „atentatul” la adresa moştenirii culturale a maghiarilor şi chiar l-a şi aprobat.

„Şi dacă ar mai fi nevoie de ceva: după ce UDMR a militat la toate nivelurile împotriva deciziei de scoatere de pe lista patrimoniului UNESCO a pelerinajului de la Şumuleu Ciuc, guvernul Cioloş, prin intermediul ministrului de externe Lazăr Comănescu, s-a angajat să reintroducă acest obiectiv pe listă, fapt care nu s-a întâmplat. Iar noi numim aceasta: minciună”, a afirmat Borboly Csaba, care i-a solicitat lui Dacian Cioloş să îşi ceară scuze şi „să nu se prefacă că respectă moştenirea culturală” a maghiarilor.