Home Externe Cine sunt sponsorii Brexit

Cine sunt sponsorii Brexit

0

A mai rămas ceva mai mult de o lună până la summitul crucial al Uniunii Europene, în care vor fi puse pe masă cerințele Londrei pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Până atunci, revista germană Der Spiegel aruncă o privire asupra dezbaterilor din Marea Britanie, dominate de partizanii ieșirii din Uniune, transmite RFI.

La 19 februarie, David Cameron se va afla singur în fața comologilor  săi europeni. Dar scopul lui Donald Tusk, al lui Jean-Claude Juncker și al Angelei Merkel este de a-i asigura lui Cameron spațiul politic  de care nevoie pentru a menține Regatul Unit în Uniunea Europeană. Altfel, nu există nicio șansă de inversare  a valului de euroscepticism care domină țara.

În Marea Britanie, tabăra favorabilă Brexitului domină dezbaterea publică. Iar influenta și puternica industrie financiară încearcă să utilizeze această potențială ruptură  potrivit propriei agende. Visul este de a transforma Marea Britanie într-un fel de Singapore al Nordului: bogat și în mare măsură independent.

Campania anti-UE este finanțată  de oameni de afaceri puternici și magnați financiari care au fost în mare parte necunoscuți până acum.

Două mari inițiative concurează: Vote Leave, condusă de lobbyistul Matheew Elliott și Leave.EU, condusă de magnatul imobiliar Arron Banks. Miliardarii Michael Hintze și Crispin Odey, administratori de fonduri speculative, susțin și ei cauza.

Organizația Leave.EU, de exemplu, a strâns destui bani pentru a angaja experți americani care în trecut au lucrat pentru a susține interesele industriei de băuturi răcoritoare și industria farmaceutică în Statele Unite.

De asemenea, activiștii pro-Brexit au angajat o strategie agresivă de marketing on-line. Leave.EU a fost capabil să adune mai mult de 320.000 de  likuri pe Facebook și 39.000 de fani pe Twitter, cu mult mai mult decât a fost în măsură să atragă tabăra pro-UE.

Sunt vremuri bune pentru susținătorii Brexitului. Ei speră că alegătorii britanici vor alege să părăsească UE, indiferent de acordul cu care se va întoarce David Cameron de la Bruxelles, în februarie.

Pentru ei, Uniunea este o structură sclerozată, împotmolită în dezacorduri și prea mult afundată în criza refugiaților pentru a mai ajunge la un consens.

În săptămânalul New Statesman, istoricul de la Cambridge, Brendan Simms, se referea recent la UE amintind de prăbușirea imperiilor, cum ar fi Uniunea Sovietică, Iugoslavia și Austro-Ungaria.

Multi-milionarul Jim Mellon, care sprijină în mod activ tabara Brexit, prezice sfârșitul monedei comune europene, deoarece criza economică de pe continent se va agrava. El susține că este timpul ca Marea Britanie să se distanțeze.

„Nava Zonei Euro este ca Titanicul și se va scufunda mai devreme decât mai târziu”, spune Jim Mellon. „Este mai bine să stau într-o barcă de salvare decât să fie tras în jos.”

Ad

Exit mobile version