spot_img
37.2 C
București
duminică, iulie 14, 2024
AcasăhighlightCINE L-A TURNAT PE GREBLĂ LA DNA: Legătura cu Ponta și Șova

CINE L-A TURNAT PE GREBLĂ LA DNA: Legătura cu Ponta și Șova

-

Printre acuzatorii la DNA ai judecătorului CCR, Toni Greblă, se află și Laurențiu Ciurel (foto), managerul de la CEO Olteania. Cine este Ciurel? Ca director general al Complexului Energetic Rovinari, în perioada 2007 – 2008, Ciurel i-a umplut de bani publici pe Victor Ponta şi Dan Şova, sub pretextul unui contract de asistenţă juridică încheiat de compania de stat cu Casa de Avocatură Şova. Ciurel a fost vicepreședinte PSD Gorj și mai apoi a ajuns manager la CEO Olteani în urma unui aranjament al PSD.
ciurel-l-CEO-001
În 18 ianuarie 2013, Cotidianul descria șmecheria prin care Ciurel a ajuns manager: „Kienbaum, cea mai mare firmă de executive search din Germania, a fost plătită cu 250.000 euro de guvern pentru a susţine o inepţie: că cel mai bun manager privat pentru Complexul Energetic Oltenia este chiar fostul vicepreşedinte al PSD Gorj, Laurenţiu Ciurel, care fusese deja numit, politic, la cârma principalului furnizor de energie electrică al României.”
Interesant este că Guvernul l-a prezentat pe Ciurel ca fiind “cetăţean australian”, un manager privat de mare anvergură care n-are nicio legătură cu vicepreşedintele PSD Gorj.
LEGATURA CU PONTA ȘI ȘOVA
„Imediat după instalarea deputatului de Gorj Victor Ponta ca premier, vicepreşedintele PSD Gorj Laurenţiu Ciurel a fost numit director general al Complexului Energetic Rovinari şi, câteva săptămâni mai târziu, director general al Complexului Energetic Oltenia, mamut rezultat din unirea a patru companii de stat. La vedere, pe Ponta şi Ciurel îi leagă cele 15 miliarde lei vechi livrate în perioada 2007 – 2008, de acesta din urmă, ca director general al Complexului Energetic Rovinari, în contul Casei de Avocatură Şova, în cadrul căreia actualul premier activa ca senior partener. În acelaşi interval, sume similare au primit Ponta şi Şova, sub pretextul acordării asistenţei juridice, şi de la Complexul Energetic Turceni, altă unitate energetică din Gorj. De altfel, miliardele de lei vechi, bani publici, băgate de Ponta în propriul buzunar, în baza colaborării cu Casa de Avocatură Şova, se regăsesc şi în declaraţiile de avere depuse în perioada respectivă. Însuşi premierul susţine că a câştigat, din activităţi de avocatură, 4,7 miliarde în 2007 şi 7,7 miliarde în 2008”, mai scria Cotidianul.
ponta1
DECLARATIA MARTORULUI ACUZATOR LA DNA
Declaraţia martorului CIUREL LAURENŢIU DAN din 03.02.2015 (director general al Complexului Energetic Oltenia), din care rezultă că TONI GREBLĂ, în anul 2008, i-a reproşat în mod direct faptul că nu este de acord cu compensarea propusă de o firmă a lui BÎRCINĂ, care avea un debit neachitat la Complexul Energetic Rovinari iniţial de 10.000.000 lei şi ulterior de 6.294.000 lei. Compensarea susţinută de TONI GREBLĂ (pentru BÎRCINĂ) privea stingerea creanţei în totalitate cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică inutilă societăţii.
Urmarea refuzului explicit, în anul 2013, TONI GREBLĂ, pe holurile prefecturii Gorj, s-a întâlnit cu martorul, pe care l-a ameninţat în mod direct. Redăm mai jos pasajul şi contextul ameninţărilor:
„Acolo au fost prezenţi toţi parlamentarii din Gorj, întâlnirea fiind convocată de mine, în calitate de director general al C.E.O., urmare a conferinţe de presă şi declaraţii publice făcute de domnul GREBLĂ cu privire la o iminentă insolvenţă în următoarele două luni a Complexului Energetic Oltenia. Am considerat această declaraţie iresponsabilă, în contextul în care Complexul era la început de drum şi avea mari probleme cu băncile. Practic, declaraţia lui TONI GREBLĂ decredibiliza noul proiect Complexul Energetic Oltenia, abia creat.
În acest context, a fost prezent şi TONI GREBLĂ, alături de alţi parlamentari de Gorj şi alte oficialităţi ale judeţului. În fapt, în timpul şedinţei m-am contrazis cu TONI GREBLĂ, una dintre contraziceri privind rolul liderului de sindicat CONDESCU MARIN, care era susţinut în mod public de TONI GREBLĂ. Eu îi reproşam lui CONDESCU amestecul în activitatea administraţiei şi presiunea continuă de a pune directori în tot felul de funcţii sau alte persoane.
La un moment dat, am părăsit sala şi eu şi TONI GREBLĂ şi, pe holul Prefecturii Gorj, ne-am reîntâlnit. Foarte nervos, TONI GREBLĂ mi-a spus textual, citez din memorie, „Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!”. I-am răspuns: „Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?”, la care TONI GREBLĂ mi-a spus că: „Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!”.
Între cele două momente (respectiv momentul de refuz al compensării susţinut de TONI GREBLĂ şi momentul ameninţării mele pe holul prefecturii) există o strânsă legătură, în opinia mea.
Mai mult decât atât, arăt că practic, în perioada 2009-2012, am fost nevoit să plec din sistemul energetic de stat către domeniul privat deoarece nu eram agreat de TONI GREBLĂ şi CONDESCU MARIN, cei doi practic controlând numirile în funcţie ale tuturor directorilor din sistemul energetic şi minier. Era de notorietate faptul că asocierea CONDESCU MARIN – TONI GREBLĂ făcea numirile acestor directori în biroul de parlamentar al lui TONI GREBLĂ.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img