spot_img
30.5 C
București
miercuri, august 17, 2022
AcasăEconomieAgriculturaCine e personajul care a luat 17 milioane de euro subvenție pentru...

Cine e personajul care a luat 17 milioane de euro subvenție pentru agricultură

-

Cei mai mari zece agricultori au încasat împreună subvenţii în valoare de 54 de milioane de euro, în campania care a început la sfârşitul anului 2015 şi s-a finalizat în septembrie 2016, în creştere cu 80% faţă de campania din 2014-2015, perioadă în care cei mai mari fermieri au obţinut în total 30 de milioane de euro, reiese din datele transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA), la solicitarea News.ro. Cea mai mare subvenţie a fost în valoare de 17 milioane de euro şi a fost încasată de fermierul Constantin Duluţe din Insula Mare a Brăilei.

- Reclama -

Duluţe a fost implicat în cea mai mare afacere cu terenuri din ultimele două decenii din judeţul Vaslui, în urma căreia a pus mâna pe terenuri de 40 de milioane de euro la preţul a două hârburi de  Dacii 1300. Afacerea s-a tranşat în anul 2000, când Duluţe era angajat în funcţia de consilier de afaceri al lui Gheorghe Strungariu, patronul Cerealcom Vaslui. Pentru a nu fi implicat direct în tranzacţie, Duluţe a trecut-o în hârtiile de vânzare-cumpărare pe mătuşa sa, Anica Nacu. Cu suma de 374.850.000 lei, Constantin Duluţe a luat apoi 100 de hectare de teren, la ieşirea din Bârlad, pe DN 24 Bucureşti – Iaşi, teren care, la preţul zonei, valora atunci peste 40 de milioane de euro. În perioada noiembrie 2005 – primăvara lui 2006, Duluţe, patronul activelor din Insula Mare a Brailei, a fost interogat de mai multe ori de procurorii Secţiei teritoriale Iaşi a DNA. Procurorii l-au audiat în legătură cu afacerea cu terenuri aparţinând SC Hidrotehnica SA, prin care acesta a cumpărat cu doar 300 de milioane de lei terenuri ce valorau câteva zeci de milioane de euro, dar şi afaceri cu TVA rambursat ilegal, pe care Duluţe le-a făcut atunci împreună cu amicul său CuliţăTărâţă.

În perioada 1985–1996, Duluţe a fost director la SC Agrocomplex Bârlad, una dintre firmele cele mai prospere din agricultura românească, pe care a „măritat-o“ în 2001 cu 50 miliarde de lei. Ulterior, până în vara lui 1999, evazionistul a fost directorul Direcţiei Agricole Vaslui, după care a revenit ca director la firma de la care a plecat. La sfârşitul anului 2001, Constantin Duluţe a înfiinţat Agricost SRL Iaşi (societate care se ocupă acum de comercializarea de seminţe şi nutreţuri).

El a fost anchetat de DNA.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...