spot_img
20.7 C
București
sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăExterneCine e noul Patriarh al Serbiei

Cine e noul Patriarh al Serbiei

-

Episcopii Bisericii Ortodoxe Sârbe l-au selectat pe Porfirije, Mitropolitul Zagrebului și Ljubljanei, ca patriarh al țării la aproximativ trei luni de la moartea de Covid 19 a Patriarhului Irinej Sfântul Sinod al Episcopilor s-a adunat joi la cripta de la catedrala Sfântul Sava din Belgrad și a votat mai întâi într-un scrutin secret pentru trei candidați preferați la conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe.

- Reclama -

Numele au fost apoi plasate în plicuri separate și unul dintre călugări a tras, unul la întâmplare conform procedurii.

Clopotele de pe biserica Sfântul Sava din Vračar au sunat cu câteva minute înainte de ora 16:00, indicând faptul că cel de-al 46-lea patriarh sârb a fost ales, a anunțat Biserica Ortodoxă Sârbă.

Membrii actuali ai  Soborului au votat pentru trei candidați, iar cel mai mare număr de voturi a revenit episcopului Porfirije – 31, Episcopul Irinej de Bačka a primit un vot mai puțin, iar Episcopul Jefrem de Banja Luka a primit 25 de voturi.

Cu toate acestea, alegerea șefului Bisericii Ortodoxe Sârbe a fost decisă printr-o tragere la sorți apostolică, iar plicul cu numele Episcopului Porfirije a fost extras de călugărul Matej.

Precedentul șef al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Patriarhul Irinej, în vârstă de 90 de ani, a murit de Covid 19 în luna noiembrie, anul trecut.

Patriarhul Porfirije este în vârstă de 59 de ani și urmează să fie întronizat oficial în următoarele zile pentru a conduce o biserică de aproximativ 12 milioane de credincioși sârbi din Serbia, din celelalte cinci foste republici iugoslave, din Kosovo și din diaspora din Statele Unite, Australia și Europa de Vest.

În 1985, noul patriarh s-a călugărit la mănăstirea Decani din Kosovo și a absolvit Facultatea Teologică Ortodoxă a Universității din Belgrad anul următor, înainte de a-și finaliza studiile postuniversitare la Atena.

În 2005, parlamentul l-a ales membru al principalului organism de reglementare a radiodifuziunii din Serbia, RBA, reprezentând toate bisericile și comunitățile religioase, iar RBA l-a ales ca președinte în 2008.

În 2010-2011, Porfirije a fost episcop al armatei Serbiei și coordonator pentru cooperarea dintre Biserica Ortodoxă Sârbă și armată.

Sfântul Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe în 2014 l-a ales Mitropolit al Zagrebului și al Ljubljanei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img