spot_img
6.7 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăActualitateCine conduce Institutul Cantacuzino, unde premierul visează că vom produce vaccinuri: Institutul...

Cine conduce Institutul Cantacuzino, unde premierul visează că vom produce vaccinuri: Institutul e condus de un ortoped, generalul Florin Oancea, care are multă experiență în patologia sportivă și e pasionat de traumatologie. Adjunctul este colonelul Dragoș-Alexandru Necula, absolventul Facultății de Construcții de Mașini din Iași, cu un doctorat în domeniul Informațiilor și Securității naționale

-

România ar putea să producă la Institutul Cantacuzino unul dintre vaccinurile anti-coronavirus aprobate de Uniunea Europeană. Institutul a decăzut însă din cauza deciziilor politice contradictorii și a subfinanțării (…)Peste o lună și jumătate Institutul împlinește 100 de ani de existență. Chiar înainte de fondarea sa, profesorul Ion Cantacuzino (1863-1934) a înființat Laboratorul de Medicină Experimentală, pe lângă Facultatea de Medicină, Laborator care, după mărturisirile fondatorului său, pe durata Primului Război Mondial a produs toate vaccinurile și serurile pentru necesarul Armatei Române și Armatei Ruse. În jurul acestui Laborator de Medicină Experimentală a fost ridicat Institutul pe care îl va conduce Ion Cantacuzino aproape până la moartea sa și tot aici a fost dezvoltată „metoda Cantacuzino” de vaccinare împotriva holerei, metodă folosită încă în statele în care această boală nu a fost total eradicată. Sub bagheta lui Cantacuzino, România a devenit în 1926 a doua țară din lume, după Franța, care a introdus vaccinul împotriva tuberculozei pentru noi născuți.Acum, Institutul e condus de un ortoped, generalul Florin Oancea, care are multă experiență în patologia sportivă și e pasionat de traumatologie. Adjunctul este colonelul Dragoș-Alexandru Necula, absolventul Facultății de Construcții de Mașini din Iași, cu un doctorat în domeniul Informațiilor și Securității naționale. Niciunul dintre ei nu are experiența epidemiilor, niciunul nu a gândit până acum vreo strategie de vaccinare și, în plus, niciunul nu a făcut cercetare medicală. Nu e clar de ce li s-au dat aceste funcții, devreme ce nu au nicio legătură cu ceea ce a fost și ar putea redeveni Institutul Cantacuzino, spune într-un comentariu Deutsche Welle.

În 2017, Institutul a fost trecut sub Ministerul Apărării pentru a fi salvat de la faliment. De atunci încoace, miniștrii care s-au perindat în fruntea Armatei au ignorat această nouă responsabilitate pe care au primit-o, de a redresa ceea ce fusese, până nu demult, cel mai mare institut de seruri și vaccinuri din România şi din Europa de Sud-Est. Actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, eticheta acum trei ani și jumătate drept „aberație” această mutare a institutului de seruri și vaccinuri sub umbrela MApN. Între timp nu mai spune nimic, deși evoluția pandemiei de coronavirus i-ar da toate motivele să facă mai mult decât declarații, mai afirmă DW.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img