Omul de afaceri Dragos Riscanu, cunoscut pentru dezvaluirile sale din culisele afacerii Microsoft, face predictii sumbre pentru Codruta Kovesi: FBI ancheteaza in continuare fraudele comise de Microsoft, inclusiv in Romania, iar investigatia nu poate fi oprita de vizitele sefei DNA la Ambasada SUA sau de implicatiile politice. Astfel, a dezvaluit Dragos Riscanu la o emisiune difuzata marti, 4 iulie, la Nasul TV, in momentul in care ancheta va ajunge la Microsoft Corporation ”se va sparge tot buboiul” si se va ajunge la modul in care SRI via Coldea si DNA via Kovesi au protejat vreme de ani de zile acest sistem, scrie Lumea Justiției.
Este vorba, asa cum a relatat mass-media vreme de ani de zile, de un sistem care a generat fraude de sute de milioane de euro in dosarul care vizeaza atat licentele Microsoft, cat si contractele EADS, a caror anchetare a fost anuntata cu surle si trambite in 2014 de catre Kovesi, dupa care investigatia s-a impotmolit in culisele parchetului anticoruptie. Riscanu este de parere ca sefa DNA a decis sa ia dosarul Microsoft de la procuroarea Mihaela Iorga-Moraru, in urma cu 8-9 luni, dupa ce aceasta ar fi refuzat o serie de comenzi. In opinia omului de afaceri, aici e ”batalia pe viata si pe moarte”, in sensul ca sefa DNA spera ca nu va ajunge la inchisoare ”pentru fapte cu mult mai grave decat cele pentru care Codruta Kovesi a distrus oameni, a distrus companii, pe unii i-a bagat in puscarie si asa mai departe”. Cert este, mai adauga Riscanu, ca ”doamna Mihaela Iorga-Moraru are in momentul de fata documente pe care ar putea sa le foloseasca, ceea ce sunt convins ca nu va face, s-o bage direct in puscarie pe doamna Kovesi cu subiect si predicat”, mai afirmă omul de afaceri.
Iata cateva fragmente declaratiile lui Dragos Riscanu la Nasul TV:
”Doamna Kovesi apare dupa cele trei mari dosare facute la Sibiu, procuror general al Romaniei. In 2006. In 2007 deja o dadea afara pe doamna Angela Ciurea dupa ce-i lua dosarele. Dosarul rapirii din Irak, dosarul armamentului, dosarul Viktor Bout. In 2008 l-a dat afara pe domnul Dan Voinea pentru ca tocmai se pregatea sa-l trimita in judecata pe Ion Iliescu. In 2009 a inchis dosarele Revolutiei. In 2010 a blocat anchetele pe care damna Moraru trebuia sa le faca mult mai repede… Asa cum aflam dintr-un document publicat recent de LUMEA JUSTITIEI, ca doamna Mihaela Moraru … In decembrie 2010 a aparut plangerea care dus la formarea dosarului Microsoft. Și atunci Kovesi, in virtutea deciziilor politice deja luate si anume ca Microsoft nu poate fi vinovata in Romania de grave acte de coruptie si crima organizata pe care le-a comis vreme de mai bine de un deceniu. Si atunci dosarul a fost facut in asa fel incat sa nu se ajunga la aceasta concluzie care e evidenta si exhaustiv probata. Si aici apare doamna Mihaela Moraru- Iorga. Care nu putea face de capul sau ceva. Pentru ca asa functioneaza sistemul. Dar Mihaela Moraru-Iorga este unul dintre procurorii care nu au actionat in sensul incalcarii legii asa cum inteleg cei de la DNA. Penru ca atata timp cat fac anchete in care SRI e beneficiarul fraudelor comise de catre Microsoft nu poti face o asemenea ancheta decat cu ofiteri SRI la masa … iar aceea nu mai e o ancheta. In aceste conditii procurorul nu se poate ridica de la masa zicand: mai baieti, voi aici incalcat Constitutia.
Una peste alta, aceasta presiune uriasa pusa pe procurori, in mod evident, urma sa fie exploatata de cineva, manipulata de un interes sau altul. Iar ea nu putea decat sa explodeze, pentru ca doamna Kovesi – cel putin din cate stim din relatarile dnei Ciurea – stia sa urle noaptea la procurori sa-i aduca oameni legati in portbagaj si legati…
Orice s-a intamplat, e ca usor usor efectul, e un efect de bumerang de fapt – in momentul in care SRI a disparut din anchetele DNA – dosarele au continuat in baza temeiului legal. Or dosarele au fost luate atunci de la doamna Moraru. Eu stiam ca le lucreaza altcineva pentru ca in momentul in care am depus documene la dosar ele nu s-au mai dus la doamna Moraru, ci s-au dus la un alt procuror al carui nume nu-l cunosc. Asta s-a intamplat acum aproximativ 8 – 9 luni.
Nici n-am mai văzut și nici nu vom mai vedea vreo miscare in dosarele Microsoft, pentru ca ce se intampla acolo. O sa vedem la un moment dat ca prietenii nostri americani, care in prezent sunt singurii care lupta cu adevarat impotriva coruptiei, pentru ca in Europa vedem ce s-a intamplat…
Ideea e ca FBI ancheteaza ce a facut Microsoft in Romania. Cu sau fara Codruta Kovesi, cu sau fara implicatiile politice. Deci e o imagine falsa ca daca doamna Kovesi, domnul Coldea sau domnul Tulus sunt invitati azi la ambasada americana sunt de oprit investigatiile care au fost facute publice in 2013 – 2014. Care au dus de altfel si la demisia lui Steven Sinofsky. Oricum ai aseza piesele in puzzleul Microsoft, mai devreme sau mai tarziu ajungi la Microsoft. Mai devreme sau mai tarziu ajungi la legea care reglementeaza Foreign Corruption Practies Act si anume ca nicio companie americana nu are voie sa dea mita orinde ar activa ea. Si aici atentie: acolo scrie foarte clar nu doar ce inseamna mita, ci avantaje directe sau indirecte date direct sau prin intermediar unor factori de decizie politica. Pai povestea asta in care Microsoft a pus la dispozitia Guvernului un discount de 50% pe care l-a administrat prin Fujitsu si prin care s-au luat spagi de sute de milioane. Pai asta, in conformitate cu definitiile legislatiei americane inseamna exact dare de mita. Pentru ca tu, Microsoft ai creat, chit ca printr-o companie intermediara care in cazul asta se numeste Fujtsu Siemens, un cadru de coruptie direct catre factorii de decizie politica, pentru ca cei care au beneficiat nu au fost cei care au creat sistemul – si anume Nastase, Nica etc., ci au fost Vladescu si cu Tariceanu inclusiv Sebastian Ghita.
Or, in momentul in care ajungi la Microsoft Corporate se sparge tot buboiul. Si atunci trebuie sa ajungi si la SRI, si la Kovesi care a protejat ani de zile acest sistem. Aici batalia e pe viata si pe moarte in sensul in care Codruta Kovesi spera sa nu ajunga la puscarie. Aici nu mai e vorba de sete de putere etc. Doamna Mihaela Moraru are in momentul de fata documente pe care ar putea sa le foloseasca, ceea ce sunt convins ca nu va face s-o bage direct in puscarie pe doamna Codruta Kovesi cu subiect si predicat pentru fapte cu mult mai grave decat cele pentru care Codruta Kovesi a distrus oameni, a distrus companii, pe unii i-a bagat in puscarie s asa mai departe.
Ei, iata ca exista si persoane, care desi activeaza intr-un mediu atat de dificil, intr-un mediu atat de imposibil de teroare, se tin de litera legii… Deci ea (n.r. Kovesi) s-a dus la Moraru si i-a zis: tu faci asa si asa. Iar Moraru i-a zis: eu nu fac de-astea, sa faca altcineva. Toata lumea intreba unde e EADS, unde e Microsoft, de ce trece timpul? Pai timpul trecea pentru ca doamna Mihaela Iorga nu voia sa incalce legea. Doar ca atunci cand a luat dosare si le-a dat altcuiva, doamna Kovesi trebuie sa-i explice (n.r. aceste demonstratii de forta) si nu avea cum altfel decat sa incerce si direct si indirect s-o acuze pe doamna Miahaela Moraru Iorga exact de vina pe care ea o are fata de aceste dosar… Desi Kovesi s-a laudat ca aceste anchete sunt initiate la nivelul Romaniei, e cert ca ele au fost de fapt declansate la nivel de FBI impotriva Siemens. Iar Siemens a decis sa implementeze deciziile luate la nivel de Justice Department, drept urmare s-au dus si au facut o investigatie interna extraordinar de serioasa, ceea ce – daca si noi eram nemti s-ar fi facut acum in cadrul DNA. N-o sa se faca niciodata. Concluzia e urmatoarea: doamna Kovesi vine si da un edict filosofico-politic si spune: Microsoft nu are nicio implicatie penala in aceasta ancheta. Dimpotriva: ne ajuta la aflarea adevarului. Cum adica ne ajuta la aflarea adevarului cand asta e cazul de coruptie, si nu numai de coruptie cand avem crima cibernetica, praterie, albire de bani. In conditiile in care dna Kovesi din asta a trait – din a proteja Microsoftul si nu numai Microsoftul.
Kovesi, fiind foarte preocupata sa calatoreasca, inclusiv in Bali, avea foarte putin timp sa se ocupe personal. Si atunci avea om in loc, care primea comenzile de la Coldea, de la Ghita, de la Vladescu, de la cine mai primea dansa comenzi si domnul Iacob se ducea sa le execute intocmai si la timp. Asa au disparut acte din dosarele DNA, asa au fost fabricate probe sau tergiversate dosare, incat a devenit studiu de caz: ce fac la DNA nu are nimic de a face cu legea. Sunt si procurori care isi fac treaba, sunt lasati sa isi faca treaba, pentru ca Sistemul are cateva puncte cheie, puncte de inflexiune. Spre exemplu, trebuie sa controlezi Curtea de Apel – nu ii intereseaza curtile inferioare. Acelasi lucru se intampla si la DNA. Daca nu apare un caz de interes major, il lasa pe procuror sa isi faca treaba. Daca e de interes major, adica daca intri in atentia campului tactic – ori din punct de vedere politic, ori din punct de vedere economic. Or din cate inteleg de la domnul Iliescu inteleg ca s-a intamplat la un moment dat, undeva dupa 2009 interesul acestor manipulari au fost mult mai mult economice decat politice. Pentru ca politicul era deja la gata, ca sa zic asa. Ce n-au evaluat ei corect sunt schimbarile profunde care s-au intamplat incepand cu 2015. Inclusiv la nivel UE”.