Home Dezvaluiri Cine a pus termometrul românilor: AFACERILE DIN CORONAVIRUS

Cine a pus termometrul românilor: AFACERILE DIN CORONAVIRUS

0

Firma care a vândut termometre de cei mai mulți bani până acum este însă Best Achiziții, care a câștigat din 15 mai până în prezent 57 de contracte de achiziție directă, în valoare de circa 25.000 de euro (121.475 lei, cu tot cu TVA), conform datelor publicate în SEAP, transmite Radio Europa Liberă.

RELATAREA RADIO EUROPA LIBERĂ:

Cel mai mare contract a venit de la Primăria Timișoara, condusă de liberalul Nicolae Robu. Municipalitatea a cumpărat dintr-un foc, prin achiziție directă, 150 de termometre de circa 8.500 de euro (41.000 de lei, cu TVA), de la Best Achiziții.

Firma Best Achiziții este deținută de Alexandru Cristescu, un tânăr de 26 de ani, dar este controlată de mama acestuia, Mihaela Elena Neagu, care este administrator și care de altfel a și înființat firma. Vânzările de termometre sunt însă o biată mărgică față de contracte mult mai bănoase cu statul pe care Best Achiziții le-a prins în această criză provocată de pandemie.

Firma a primit contracte de aproape 10 milioane de euro de la compania de stat Unifarm, pentru a aduce echipamente de protecție din Turcia (măști, combinezoane, mănuși), conform G4 Media. De asemenea, firma lui Neagu a livrat echipamente de protecție anti-coronavirus în valoare de aproape 300.000 de euro și Administrației Spitalelor din București, instituție din subordinea Primăriei Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a mai arătat G4 Media.

Relațiile Mihaelei Neagu cu statul și banii săi datează însă mai demult. Venită în București sub umbrela fostului PDL, Neagu a ajuns șefa Complexului Sportiv Olimpia, unde a fost implicată într-o tranzacție suspectă cu terenuri ale bazei sportive și ar fi mutat o parte din serviciile oferite de Olimpia pe o firmă de-a sa, arată o mai veche anchetă a Gazetei Sporturilor.

Neagu și fiul ei sunt legați în afaceri cu Petru Pitcovici, fost comisar-șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA), condamnat pentru corupție în dosarul omului de afaceri Puiu Popoviciu, dar și anchetat într-un dosar de trafic de droguri, în care se dorea elucidarea dispariției a 6 kilograme de cocaină venită din Venezuela. Neagu a fost acționară, iar fiul ei Alexandru Cristescu încă este, la firma de pază și protecție Akyle Security. În firmă se mai regăsesc Constantin Pitcovici, tatăl fostului comisar DGA, și avocatul Robert Constantin Ionescu, propulsat de partidul lui Gigi Becali viceprimar al Capitalei, în 2008, sub Sorin Oprescu.

Cercul lor relațional de afaceri a intrat recent sub lumina reflectoarelor, în plină criză de coronavirus, când o anchetă Rise Project a arătat că o firmă a livrat companiei de stat Unifarm un milion de măști și 30.000 de combinezoane, aduse din Turcia, și a câștigat în jur de 300.000 de euro ca intermediar. Firma respectivă, BSG Business Select, este deținută de o anume Simona Ciulavu, prietena fostului comisar DGA Petru Pitcovici. Femeia a fost arestată și condamnată cu suspendare pentru că a ajutat Clanul Sportivilor în reglarea unor conturi, însă asta nu l-ar fi împiedicat pe actualul premier Ludovic Orban să o accepte la Primăria Capitalei, pe când era viceprimar, sau la Ministerul Transporturilor, fiind o „bună prietenă” a lui Orban, conform fostului ministru Radu Berceanu, mai arată ancheta Rise Project. Orban a negat legăturile cu Ciulavu.

Sora lui Ciulavu este acționară și ea alături de tânărul Cristescu, fiul Mihaelei Neagu de la Best Achiziții, în Akyle Security. Mihaela Neagu a fost parteneră de afaceri și cu Mihai Neicu, în Nei Divizia de Securitate, cu care Akyle Security s-a asociat, ca să câștige paza metroului, în 2017. Neicu, acuzat de evaziune fiscală, era apropiat de ginerele fostului ministru de Interne și președinte al PDL Vasile Blaga, pe care l-ar fi ajutat să-și pună pe picioare firma de securitate, conform declarațiilor sale în fața procurorilor DNA.

O altă firmă a lui Neagu, Libro Events, are la activ contracte semnificative cu statul, despre care presa a relatat: curățenie de aproape 1 milion de euro, fără licitație, la Aeroportul Otopeni, în 2018; acord-cadru de circa 19 milioane de euro pe 4 ani, cu Metrorex, pentru curățenie; organizarea evenimentului găzduit de Dan Bittman în 2018, în numele Centrului Cultural al Primăriei Sectorului 5, care a costat 700.000 de euro și unde i s-au adus laude primarului PSD Daniel Florea.

Best Achiziții a reușit, în 2017, să blocheze printr-o contestație licitația de peste 1,2 miliarde de lei a Transgaz, de construire gazoductului BRUA, care urmează să aducă gaz din Marea Caspică în Europa, prin Bulgaria, România și Ungaria, deși firma nu avea vreo legătură cu domeniul. Ulterior, firma lui Neagu și-a retras contestația.

Ad

Exit mobile version